sourze.se

En möjlighet till att forma sitt eget liv

Det finns goda affärsidéer som aldrig blir verklighet. Det finns flera skäl till varför man kan tveka inför att starta ett eget företag.

Ett betydande skäl är att nyföretagaren har en stor osäkerhet avseende sin egen ekonomiska trygghet. Det ligger så att säga i sakens natur.

Andra svårigheter är att lära sig det regelverk som styr företagens vardag. För den som har en kortare utbildning eller är född i ett annat land är det än mer att lära sig. Många har svårt att finansiera en affärsidé, bankerna är, ofta helt riktigt enligt banklagen, restriktiva med att låna ut pengar till nyföretagare. Det finns statistik som visar att kvinnor är försiktigare än män med att starta företag.

En vanlig problemställning är att den som startar ett företag måste ge upp möjligheten att uppbära ersättning från A-kassan eftersom det inte går att kombinera A-kassa med företagande. Den som har planer att starta företag kan söka starta eget bidrag. Om man beviljas Starta eget bidrag skall företaget efter en period med stöd i form av ersättning motsvarande A-kasse ersättning vara etablerat och ge tillräckligt överskott för att försörja ägaren. Det administrativa arbete som ingår i en företagares vardag är en annan orsak till varför andra avstår förverkliga sin affärsidé.

En idé hur man kan möjliggöra för människor att förverkliga sina drömmar och idéer är ett Egenanställningsföretag. Iden med ett egenanställningsföretag är att egenanställningsföretaget fungerar som arbetsgivare men affärsidén är din. Via ett avtal regleras förhållandena mellan dig och egenanställningsföretaget. Du är anställd av egenanställningsföretaget men söker själv dina arbetsuppgifter, kontaktar dina kunder och avtalar med dem om omfattning av utförd tjänst och ersättning. Du sänder egenanställningsföretaget ett fakturaunderlag på utfört arbete, egenanställningsföretaget fakturerar din kund. När betalning från kunden kommit till egenanställningsföretaget betalar detta din lön, betalar skatt och arbetsgivareavgifter försäkring mm.

Ett egenanställningsföretag gör det möjligt att snabbt starta en företagsverksamhet, du behöver varken F-skattsedel eller kunskaper i administration och fakturering, det sköter egenanställningsföretaget. Egenanställningsföretaget sköter administrationen, betalar in skatt, fakturerar kunder och betalar din lön. Genom egenanställningsföretaget så är du försäkrad för den tid du arbetar med dina uppdrag. Deltagande i ett egenanställningsföretag är särskilt lämpat för dem som vill sälja konsulttjänster inom service- och tjänstesektorn Verksamheten kan vara på hel eller deltid likväl som en bisyssla kan utvecklas till full verksamhet över tiden. Genom samverkan mellan deltagarna i egenanställningsföretaget går det att bedriva kompetensutveckling vilken kanske skulle vara för kostsamt på egen hand. Det kan vara värt att fundera på.Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 14 dec 2005 13:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: