sourze.se

Kina och WTO

USA dumpar mer och mer bomull och andra jordbruksprodukter i Kina. WTO:s möte i Hongkong kan kanske ändra på detta?

I denna artikel utgår jag från två artiklar i Financial Times dels från den 7 december 2005 med rubriken :”Cheap, subsidised US cotton threatens Chinese farmers”och dels från den 9 december 2005 med rubriken:”China set to become worlds sweatshop, report warns.”

Enligt den första artikeln skulle subventionerad bomull från USA ha minskat bomullsproduktionen i Kina. Enligt Oxfam ökade försäljningen av bomull från USA till Kina från 48 000 ton 2001 till 1,06 miljoner ton 2004. I år väntas importen öka till tre miljoner ton vilket är hälften av Kinas produktion på 6,3 miljoner ton år 2004.

I den andra artikeln säger en rapport att utrotandet av fattigdomen har upphört sedan Kina gick med i WTO 2001 och tre fjärdedelar av hussållen på landsbygden kommer att få en minskad realinkomst mellan 2001-2007. Sedan 1995 har antalet företag under statlig kontroll halverats och antalet anställda har minskat med 59 miljoner. Privata företag har under tiden bara anställt 16 miljoner. Den USA-subventionerade bomullen kommer att minska antalet jobb med 720 000 och särskilt drabba de fattiga regionerna Cansu och Xinjiang. Att Kina är fattigt framgår att 250 miljoner av Kinas befolkning lever på mindre än en dollar per dag och 700 miljoner på mindre än två dollar per dag. För att kompensera för förluster av jobb i statliga sektorn och jordbruket behöver Kina skapa 300 000 nya jobb under tio år.

Den 13 december 2005 startar WTO:s ministermöte i Hongkong. En av de viktigaste frågorna som kommer att behandlas på mötet blir med största sannolikhet subventionerna av jordbruksprodukter i de rika länderna. Det är tveksamt om mötet blir framgångsrikt.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 13 dec 2005 15:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: