sourze.se

Vi är bra på debatt - men det slutar där

När det gäller dagisdebatten och mycket annat här i Sverige så är vi bra på just att debattera, men det slutar tyvärr där.

Många föräldrar säger att det känns hemskt att lämna barnen av olika anledningar. Nu är det så att vi faktiskt kan göra mycket själva förutom att bara prata om det. När min ene son inte verkade trivas på dagis tog jag en veckas semester och var på dagis med honom. Jag kunde ganska snabbt se i alla fall några saker som kunde förbättras. Inte på grund av dålig personal utan mer för att de som jobbar där ofta blir lite blinda efterhand som tiden går. Om jag som förälder märker att mitt barn inte mår bra så måste jag göra något, det är min förbannade plikt. Att offra en vecka för att kanske se vad jag skulle kunna förbättra är väldigt billigt.

Det här följer givetvis med upp i skolorna, men där blir det mer tydligt var man kan gå in och säga vad man tycker.
Jag har själv dykt in och markerat när lärare har gjort fel, gått tillbaka till skolan och tagit upp sådant som gjort något av mina barn ledsna. Det ger mina barn en bra känsla, plus att de i fortsättningen kommer när det är problem. Dagispersonal och lärare är väldigt lätt att ge sig på i debatten, men tänk på att de, även om de försöker göra sitt bästa, ibland också mår dåligt, det är inte fel att fråga någon som ser trött och sliten ut om de mår bra, bara känslan av att någon bryr sig och frågar hjälper.

Jag var med min son på röntgen en kväll och den läkare jag träffade såg alldeles slut ut. Jag frågade om de hade långa pass och om han hade långt kvar till någon semester.
Följden blev ett långt samtal och han insåg snart att han jobbade för mycket och tillbringade så lite tid med sina barn att han skulle komma att ångra sig när de var större och det var försent. Innan jag gick sa han att han minsann skulle tala med sin chef och ta semester.

Vi får inte vara handlingsförlamade och bara debattera, vi måste även fråga oss själva vad vi kan göra. Det är inte farligt att blanda sig i och fråga om det gäller ens barn, så nästa gång ni ser en dagisfröken som ser trött och färdig ut så fråga om allt är bra, det är inte bara barnen på dagis som behöver uppmuntran. Och glöm inte att vi alla kan göra något åt saker som är fel.


Om författaren

Författare:
Angus Liddell

Om artikeln

Publicerad: 23 nov 2005 10:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: