sourze.se

Månggifte orsak till kravaller?

Enligt arbetsministern i Frankrike saknar en del ungdomar i de polygama storfamiljerna en manlig förebild och får ett asocialt beteende, som gör dem oattraktiva på arbetsmarknaden.

I ett möte med utländska journalister påstod franske arbetsmarknadsministern Gerard Larcher att månggifte var en orsak till den rasdiskriminering som etniska minoriteter drabbas av. Detta skriver Martin Arnold i Financial Times den 16 november 2005.

Politiker uppskattar att det finns 10-20 000 polygama familjer i Frankrike de flesta från Algeriet, Mali och Senegal där månggifte är tillåtet. Fastän månggifte är illegalt i Frankrike beviljades immigranternas familjemedlemmar inresevisa fram till 1993.Därefter fick bara en fru visa men en del fruar reste in illegalt.

Ministern påstod att de stora polygama familjerna ibland ledde till ett antisocialt beteende hos ungdomar som saknade en fadersfigur vilket gjorde dessa svåra att anställa för arbetsgivarna. Bland mainstream franska politiker är mångifte tabubelagt men extremhögern framhåller att immigranterna missbrukar det sociala skyddsnätet Regeringen klandras för att inte ha analyserat det demografiska mönstret i Frankrike. Därigenom är det svårt att sätta in riktiga åtgärder för att minska diskrimineringen.

Det kommer att bli svårt för franska regeringen att inlemma de polygama immigranterna i det franska samhället. Finns det polygama familjer i Sverige och hur behandlas dessa i folkbokföringen? FI bör tänka sig för en gång till innan man förordar månggifte.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 18 nov 2005 10:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: