sourze.se

Organdonationer - en självklarhet!

Har du funderat på om du vill att dina organ ska doneras vid en olycka?

Jag har länge funderat på att skriva en bok om mitt liv efter att min sjukdom bröt ut, men har insett att den skulle bli alltför tjock. Då fick jag reda på en tidning, Sourze, där läsarna kunde skriva själva, väldigt smart idé.

Själv är jag nyss fyllda 40 och har tillbringat 25 procent av mitt liv med livsuppehållande dialysbehandling, med allt som det innebär. Det har skrivits en hel del om den stora organbristen som råder i Sverige. Vi är bland de sämsta i hela världen på det! Det borde i mina ögon vara väldigt enkelt att fatta det beslutet. Med motiveringen: Skulle du vilja få ett nytt hjärta, en ny njure eller något annat organ som gör att du skulle kunna överleva? Om svaret är ja, bör du även anmäla dig som donator.

Själv har jag transplanterats två gånger. Första gången fick jag en njure av min styvfar. Han lever gott idag med en njure. Den andra var från en avliden person. Första transplantationen gick problemfritt sånär som på att njuren höll i tre veckor. Den andra fungerade dåligt i ett år. I dagsläget står jag inte ens på väntelistan för en ny njure, vilket cirka 500 andra gör. Många av dessa avlider i väntan på ett nytt liv.

Det låter kanske illa men nu börjar snart säsongen för donationer i och med vintern och alla dess olyckor.


Om författaren

Författare:
Stefan Persson

Om artikeln

Publicerad: 04 nov 2005 17:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: