sourze.se

Gravida missgynnas vid sjukdom

Ont, det gör ont i hela kroppen. Benen låser sig och jag är nära att falla. Ändå har jag tagit mig till vårdcentralen för att prata med min husläkare.

Han kallar in mig på sitt rum, tittar på den stora magen, sätter sig ner samtidigt säger han "Du vet väl om att en graviditet inte är en sjukdom?"
- Ja, jag vet, svarade jag.
Jag kände uppgivenheten komma krypande. Det jag hört sägas av mina vänner besannades. Är man gravid så kan man inte samtidigt vara sjuk. Han blängde på mig
- Så, varför är du då här? Jag beskrev mina krämpor så gott jag kunde efter detta minst sagt kyliga mottagande. Jag är tvungen att hålla mig i något när benen ger vika och sömnlösa nätter på grund av smärtor i bäckenbenet. Högst motvilligt skrev han under sjukintyget.

Väl hos arbetsgivaren lämnade jag in pappret från läkaren. Även här möttes jag av misstänksamhet och konstiga blickar.

En gravid kvinnas mage tycks utgöra ett hinder för att man ska kunna klassas som sjuk. Är det inte märkligt? När ett nytt liv växer inuti en bör det väl vara viktigt att man tillåts att må bra. Vid tillfällen då jag inte varit gravid har jag inte stött på samma problem. Det verkar finnas en allmän uppfattning att gravida kvinnor inte kan vara sjuka.

Blanketter från försäkringskassan hopar sig på hög. Långa utredningar om huruvida man egentligen har ont eller inte, hur trovärdig man är eller hur pass sjuk man egentligen är försenar ofta utbetalningar av pengar. Oron som många gravida redan har över barnets välmående minskar knappast när försäkringskassan dröjer med besked och pengar.

En nybörjare som jag som aldrig tidigare varit sjukskriven trodde att pengar skulle komma från försäkringskassan bara man hade ett sjukskrivningsintyg från en läkare, men där misstog jag mig. Försäkringskassan utreder läkarens beslut och avgör om pengar ska betalas ut eller inte. Kalldusch igen. Ännu en gång en oviss väntan och en lång sådan. Jag var tvungen att låna från släktingar och bekanta under sjukskrivningsperioden och hoppas på att pengar senare skulle delas ut av försäkringskassan.

Självkart måste försäkringskassan och läkare vara noggranna när de gör bedömningar men varför denna inställning till gravida? Bara för att man är gravid blir man ingen supermänniska som inte kan bli sjuk vilket vissa läkare och utredare tycks tro.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 30 okt 2005 23:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: