sourze.se

Människor med hakkorsögon

Till min unge son om jag hade någon. Ord på vägen från pappa.

Vuxna människor vill gärna ordna saker i räta rader och raka led. Det är viktigt med ordning och reda. Ofta blir ordningen viktigare än sakfrågan. Det blir livsviktigt att nästa generation följer samma regler och förordningar som den förra. Men ingen kan förklara varför. De kommer att famla efter dig med sina likstela fingrar. De vill att du ska bli likadan. Medborgarzombie. Saker och ting ska vara som förr i tiden. Akta dig. Spring, eller slåss, om du måste men bli aldrig likadan.

Förr i tiden var allting svartvitt. De enda färger som fanns var grått och brunt. Det regnade ofta och det var nästan jämt världskrig. Människor var väluppfostrade, ett gammalt ord som betyder tuktade. Det är därför du inte får ha keps på dig inomhus. De kräver en sak av dig när du är tolv och ännu värre saker när du är tjugo. Det kallas inskolning. Hör du ljudet som mullrar? Det är rader av prydliga loafers som marscherar i takt, din framtid så som de tänkt sig den.

Akta dig för människor med hakkorsögon.

Det börjar med att du ska ta av dig mössan för att visa respekt för människor som många gånger inte förtjänar den, och det slutar med att du är en koncentrationslägervakt i själen. Du ska inte bry dig om en klädkodex från tiden då Tyskland invaderade Polen.

En gång i tiden tog man av sig huvudbonaden då man klev in i templet. Det var för att erkänna sin litenhet gentemot världsalltet, visa sin underdånighet inför Gud. Det var okej. Man ska inte fucka med Herren i onödan. Men som det alltid blir så hakade allsköns maktmänniskor på och ville ha samma sak som det gudomliga. Arbetarna skulle vackert stå med kepsen i hand och buga inför patron. Och ungarna i skolan skulle göra samma sak i klassrummet, när läraren som understödde nazisterna klev in. Räta rader och raka led. Så vill många ha det än i dag. Helt utan vettig orsak.

Du ska inte underdånigt krypa omkring och visa din respekt. Du ska låta människor förtjäna den.

De kommer att gnata och tjata på dig. De kommer att skälla och hota. Regelmänniskorna som är gjorda av vax kommer att bespotta dig med argument som att det är normal hyfs, sunt förnuft, kutym och rentav tradition.

Behåll kepsen på, snorunge, och lyssna nu.

Normal hyfs innebär att vara som alla andra. Att inte sticka ut. Att inte utmana. Det gör att människor runt dig slipper tänka. Alla fåren i fållan ska bete sig likadant i ett vegetativt lugn. Bryter du mot det måste hjorden stanna upp och ta ställning. Det är jobbigt. Mycket jättejobbigare än att allt bara fortskrider som igår och i förrgår.

Det finns ingenting som sunt förnuft. Nej, sunt förnuft är bara fördomar, ogrundade åsikter och illa belagda fakta som du ärvt av din farfar. Din farfar var känd för två saker. Han var pallkarl och han var rejält dum i huvudet. Du ska inte låta en sån rita din världskarta.

Kutym är ett ord som hör hemma i korsord. Mumier som använder såna ord behöver du inte lyssna på. De är redan döda.

Tradition är samma sak som att inte orka hitta på nåt nytt eller tänka i andra banor. Det är därför våra ögon tåras inför tanken på nåt som egentligen bara är tjatigt. Det vi tror är en kär ritual är bara ytterligare ett tecken på hur hjärntvättade vi är. Låt inget sånt grumla ditt omdöme. Bara för att generation efter generation upprepat något före dig betyder det inte att det är nåt bra. Använd din gudagivna hjärna medan du kan.

Det är så med den mänskliga hjärnan att den stelnar som gelatin och så småningom börjar att torka och spricka. Sen kan den bara till nöds upprätthålla, sällan tänka nytt eller friskt. Jag vill inte att du blir en som bevarar. Jag hoppas att du ska bryta ny mark. Reagera. Ta inte skit. Sjung eller skrik så länge du har luft i lungorna. Och även om du kanske aldrig lämnar kommungränsen, så var en världsomseglare inuti.

Det är personen som ställer krav på dig som måste prestera en förklaring. Inte du. Du har alltid rätt att fråga, varför? Varför får jag inte ha den här kepsen på mig? Den här turbanen? Den här slöjan? Och du ska kräva en glasklar motivering. Inga dunkla förklaringar. Den som stakar sig ljuger.

Du är mitt hopp här i världen skitunge. Så vad du än gör: Behåll kepsen på!


Om författaren

Författare:
Jonny Berg

Om artikeln

Publicerad: 24 okt 2005 12:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: