sourze.se
Artikelbild

Darin - ett år efter genombrottet del 1

"Med nya skivan fick jag faktiskt bestämma allt. Jag har valt namnet, Darin, eftersom jag har varit med och skrivit typ mer än halva skivan själv."

Ett år efter att Darin först mötte svenska folket i TV är han en åtråvärd intervjutrofé. Efter idogt kontaktande med Sony BMG under sommaren fick Sourze ett intervjutillfälle. Vi erbjöd 18-åriga Sourzeskribenten Cim Efraimsson att göra intrevjun. Cim tackade ja och tog med sin kompis Arash, som faktiskt själv medverkar i Darins nya video "Step up".

Darin ser inte lika pojkaktig ut som han gör på tv, och inte lika lång heller. Han ser egentligen ut som en vanlig 18-årig kille, med lite för stylade kläder. Han ser inte hundra procent bekväm ut, och blygheten man märkt av innan blir ännu tydligare in persona. Ögonen är fantastiska och utan tvekan hans största källa till uttrycksfullhet. När han ler eller skrattar, eller sjunger japp! under intervjun gnistrar ögonen till och genast ser man hans stjärnglans lysa igenom.

Håret som börjar växa sig allt närmre en klippning sticker fram under den gråa Boss-mässan. Med jeans, svarta skor, grön tröja och skinnjacka ser Darin stylad ut på ett skönt, avslappnat sätt. Hakan är prydd av en ganska klädsam skäggstubb, och den gamla bekanta tandställningen är fortfarande kvar.

Han ser lite trött ut, vilket inte är speciellt konstigt med tanke på hans hektiska schema. Han har bland annat precis avslutat en sommarturné med veteranerna Magnus Uggla och Lena Philipsson, båda verksamma inom branschen i minst 15 år. Darin ler när han pratar om turnén och han verkar ha haft genuint kul:
- Dom var duktiga, och det var kul, för allt var så stort. Stora ställen och skön publik överallt. Dessutom var dom som kompisar. Inte som föräldrar, så här "go to your room" skratt. Man blev ju lite trött och så, eftersom man först körde sin egen show och sen gick direkt upp på exempelvis Lenas. Men det var riktigt kul.
- Du har ju kört Lenas låt också, Det Gör Ont?
- Ja det var från alla tiders melodifestival, så skulle man sjunga en av låtarna från Eurovision. Så frågade dom om jag ville sjunga Lenas låt, och jag sa javisst. Så hittade jag på massa grejer.
- Ja, det låg tydligen lite Michael Jackson över det framträdandet?
Jag bara tyckte det kändes så här skönt, om jag skulle ha vita kläder och hatt och ett mikstativ skratt. Bestämde allting dagen innan jag skulle köra, fick gå in på scen tre gånger innan framträdandet. Men det gick bra.

Darin har tillsammans med välkända producenten Jörgen Elofsson släppt en ny skiva som kom ut alldeles nyligen, den 28 september. Titeln är Darin, och den första singeln som släppts heter Step Up, en skön danslåt som går varm på radiostationerna.
- Hur mycket har du att säga till om nuförtiden?
- Ja, nu med nya skivan fick jag faktiskt bestämma allt. Jag har valt namnet, Darin, eftersom jag har varit med och skrivit typ mer än halva skivan själv. Det är så mycket jag, club, r’n’b, och ballader, en blandning. Det känns rätt helt enkelt. Sedan har jag fått välja låtar också.
- Hur fungerar det med låtarna, skriver du själv?
- Nu gör jag det, ja. Det känns verkligen som "next level" för mig. Step up har jag skrivit till exempel. Red One producent har skrivit tillsammans med mig. Förra skivan skrev han I can see u girl och Encore och What is love.
- Får du vara med och bestämma vilka singlar som släpps?
- Ja, det fick jag redan från början. Från första albumet bestämde jag att Money for Nothing skulle släppas. Det låg mellan What Is Love och den, men både jag och producenterna tyckte samma sak, så det blev ju Money for Nothing.
- Hur kom den här nya skivan till då?
- Jag hade skrivit så himla mycket under turnen när man inte hade nåt att göra. Så efter gick jag direkt in till studion med Red One och spelade in massa låtar. Typ Step Up, en låt som heter Laura, och en som heter Move.. Till slut blev det så mycket låtar, så då tänkte jag varför inte bara göra en skiva?
- Vilken är dina favoritlåtar från dina egna album?
- Det är nog Step Up som jag gillar mest. Från förra albumet tyckte jag om Why does it rain väldigt mycket. Även The Anthem och Money for Nothing.
- Vilken är din favoritvideo då?
- Jag har ju gjort liksom tre stycken, skratt. Alltså, Why does it rain och Step up, dom två. Jag tycker om Why does it rain väldigt mycket, den videon.
- Trivs du bra med Sony BMG och dom du jobbar med i allmänhet?
- Alla dom här som jag jobbar med är så jävla snälla och duktiga. Det är skönt att man hamnat i så bra händer, att man jobbar med så proffsiga människor. Det är inte alls som man hör att skivbolag kan vara, jag har verkligen hamnat på rätt ställe. Jag är verkligen nöjd.
- Hur ligger det till med en utomlandslansering? Idoljuryn nämnde ju gång på gång att du var en av de få talanger Sverige sett som har potential att slå utomlands.
- Om det blir det blir det den här skivan. Jag vet inte om det är USA, men vi får se. Men jag tycker det är viktigt att börja i Sverige. Det känns som jag vill börja på hemmaplan.

Darin gick förut på Lilla Akademin, som är belägen vid Odenplan, där det är mycket sång på programmet förutom de självklara grundämnena.
- Hoppade du av skolan när allt det här drog igång?
- Ja, det gjorde jag. Jag gick ju musikgymnasium, så det var typ bara sång på schemat och lite klassiskt. Jag fick till exempel lära mig att spela piano. Men när jag hoppade av hade jag typ bara lite historia kvar, så det var lugnt.
Har du känt någon avundsjuka från människor som går kvar på Lilla Akademin, och har det varit svårt att skilja på äkta och falska vänner i allmänhet?
- Dom som jag gick med där vet jag är jätteglada för min skull, att jag har blivit så stor. Äkta vänner. Alltså, jag har liksom inte hunnit träffa så mycket nya, jag har kvar dem kompsiar som jag varit med hela tiden. Man har ju gjort så mycket också, vart på turné och så. Direkt efter Idol spelade jag in första skivan, sen vårturné, sommarturné och sen åkte jag till Kreta en vecka och efter det spelade jag in den här skivan.
- Var det inte skumt att komma till Kreta där ingen kände igen dig?
Vi bodde faktiskt på ett hotell där det fanns några svenskar, säger Darin med ett skratt.

Som dem flesta vet, är ju Darin en direkt produkt av programmet Idol. Han sökte i Stockholm, och gick från första audition vidare utan tvekan med sitt låtval, God must have spent av N’Sync. Den annars ganska svårflörtade Kishti var i extas när hon sa att en ny stjärna var född. Hon fick som bekant rätt och ett år senare är Darin en av Sveriges största talanger och verkar vara född att stå på scen. Men Idol fortsätter, och har nyligen startat sin andra säsong, som förväntas bli en minst lika stor succé.
- Du är ju Idol-Darin. I dagens musikbransch, då det i princip är viktigare än någonsin att visa att man är äkta och inte fått framgång serverad på ett silverfat, har det varit jobbigt att frångå den imagen?
- Fast det var mer förut. Det har faktskt gått bort väldigt mycket. Det är nånting som jag står för, jag tyckte det var en bra väg att gå. Jag sökte dit liksom för att få hålla på med det här, det var ett bra koncept. Fame Factory var inget alternativ, det kändes inte som samma koncept.
- Idoljuryn är ju alltid stenhård. Men alla brukar ändå ha sina favoriter. Vem var din?
- Daniel Breitholtz. Han är skönast och ärligast. Det berodde ju lite på vem som sa bäst saker från gång till gång också skratt.
- Har du träffat någon från Idol efter att programmet slutade?
- Jag har lite kontakt med vissa. Jag träffade Cornelia när jag var på Stadskampen. Ibland har jag snackat med Stina. Man blev ju bra kompis med alla.
- Hinner du se något på Idol nuförtiden då?
- En del, har sett någon kvalfinal. Jag vill gärna se Sibel någon gång, vi är kompisar. Hon är så jävla duktig alltså, riktigt bra på att sjunga. Hon var lite nervös förra året då hon åkte ut, men hon är grymt duktig. Sen har jag sett Baladalidala-Anders också. Fan, vad pinsamt alltså! "Jag ska ta av mina byxor" liksom, säger Darin med ett leende.

Att Darin väljer Daniel Breitholtz framför de andra i juryn skulle ju kunna bero på att Daniel var hans A&R i början precis efter Idol. Han har backat nu i tid tills nya skivan, men av dom i juryn är det han som varit med mest.

Darin är på många sätt en fantastisk förebild. Han har en enorm talang, har inte varit rädd att hoppa av skolan och fullfölja sin dröm och dessutom är han inget vansinnigt partydjur.
- Jag har aldrig blivit full, faktiskt aldrig druckit egentligen. Det var någon gång där som yngre då man smakade på pappas konjak.
- Varför går du inte ut och dricker? Det gör ju i princip alla 18-åringar, i alla fall en gång?
- Jag har ju gått ut några gånger med mina dansare efter konserter. Men jag vet inte, jag känner inget behov av att dricka. Jag behöver liksom inte dricka för att ha kul, så varför ska jag då göra det? Vilken förälder skulle inte älska att höra det ur sin 18-årings mun?

Darins familj såg man ofta i publiken då Darin körde någon av sina Höga C-låtar, och hans röstkapacitet är något mamma, pappa och storasyster är smärtsamt medvetna om.
- Jag har tagit sönder en spegel en gång när jag sjöng. Jag var typ 12 år, och skulle ta någon flöjtton. Då blev det sprickor i spegeln. Jag var inte ens nära den! Mamma och pappa kom upp och sa: "Vad har du gjort?" Jag sa förlåt. Det var en riktigt hög ton skratt. Men dom är vana, jag har sjungit konstant sen jag var två.
- Hur är det med dina föräldrar i övrigt, hur ställer dem sig till allt det här?
- Det är lite jobbigt när man är borta så mycket, för man vill ju vara hemma lite också. Men dom tycker det är kul att jag får hålla på med det här, dom stöttar ju. Men ibland är det lite mycket jobb faktiskt.
- Vad äter du när du väl passar på att vara hemma?
- Det är mest bara kyckling och ris hemma, vanlig mat. Jag älskar kyckling, det är det bästa jag vet. Hamburgare och pommes frites, spaghetti med köttfärssås och sånt där.

Fortsättning följer i del 2 av intervjun.


Om författaren

Författare:
Cim Efraimsson

Om artikeln

Publicerad: 03 okt 2005 13:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: