sourze.se
Artikelbild

Det är nåt sjukt med svenskarna

Munsår. Sura uppstötningar. Musarm. Inte visste jag att vi var så krassliga.

Munsår. Sura uppstötningar. Musarm. Jag har TV:n på i bakgrunden med sjuka budskap var tjugonde minut. Inte visste jag att vi var så krassliga.

"Om du vet var du har ont..."... Men om jag inte vet varför det jävlas, bara att det ömmar lite här och där och kliar över hela kroppen. Något jag har ätit? Druckit? Något jag sörjer eller känner mig stressad över? Jag menar, hundratusen indier är hemlösa efter ovädret igår och här sitter jag. Så nog finns det att ta av.

Har konsulterat Ralf, Sonja, Thomas och Jane Doe jag vet inte vad läkaren på husläkarjournen hette, hon var frejdigt trevlig men namnlös de senaste tre veckorna. Men den samlade lokala läkarvetenskapen går bet. Jag ser en direkt koppling till detta och alla hjälp-till-självhjälp-kurer som kommuniceras via media.

Inte nog med att vi ska skruva ihop vår Billy-bokylla, vi ska nu börja ta ansvar för vårt eget välmående så gott det går. Så kanske det alltid borde ha varit, då är det ingen överraskning när läkaren säger: "Virus? Ja, det är sånt vi skyller på när vi inte vet vad det är."

Förresten, snart är de röda varningstrianglarna på mediciner som kan påverka din bilkörning lika passé som den blinkande vita i högra hörnet på TV-skärmen, när vi bara hade två kanaler att hålla koll på. Nu ska du själv hålla koll på vad du stoppar i dig. Du ska själv ta ansvar för om du riskerar att utsätta omgivningen för livsfara.

Det blir verkligen en anledning att läsa bipacksedeln mer noggrant, konsultera FASS och www.vardguiden.se oftare än idag. Något gott kan det föra med sig, att vi samlar på oss kunskap, vilket kan behövas. Dock finns en risk att vi känner oss ännu sjukare och tror att vi lider av allt som kommer i vår väg i jakt på sanningen. Bältros. Ringmask. Nagelsvamp. You name it.

Man skulle kunna tro att gammalt hederligt sunt förnuft vädrar morgonluft, att kloka gummor får damma av sina herbarier och plocka fram extrakt av Åkerfräken, Renlav och Lavendel. Men pass opp! Inte ens Samarin är okej. "Ta något modernt som verkligen fungerar", det har vi numera fått veta i avbrotten mellan IDOL och SUPERNANNY.

Jag börjar ana vad klådan kommer sig av...


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 21 sep 2005 10:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: