sourze.se

Vänstern måste bli kapitalister

Vänstern är utmärkta på att komma med vass kritik, men desto sämre på att visa upp alternativa lösningar och vad de har för visioner om hur ett framtida samhälle ska se ut.

Det är lite märkligt att Sveriges vänster, i form av vänsterpartiet, aldrig frågar sig varför man inte får större folkligt stöd än 4-6 och vid något enstaka tillfälle når strax över 10. Hur ska orättvisorna i samhället någonsin kunna förändras, när man inte får folkets stöd med sig?

Varför visar inte vänstern upp alternativ till det samhälle som finns idag? Att visa upp ett fungerande alternativ är den mest effektiva formen av kritik. I samma stund man propagerar för ett rungande nej mot EU och EMU, så borde man även visa upp eller starta upp egna alternativ till europeiskt samarbete inom politik eller ekonomi, eftersom vänstern trots allt säger att de är för samarbete över nationsgränserna även om det ej är i form av EU:s struktur, men vad är det för samarbete ni kan tänka er? Hur ser det ut och hur fungerar det i realiteten?

Det finns en stor orsak till att vänstern aldrig blir större än vad de är och att samhällets orättvisor bestått årtusende efter årtusende, med några få misslyckade eller kortvariga och många gånger blodiga undantag. Vänsterns dilemma är att de tror de kan vinna ett spel genom att spela efter sina egna spelregler istället för de gällande spelreglerna. Vi lever trots allt i ett ganska penningfixerat samhälle idag och dagens form av kapitalism är de spelregler som gäller. Att tro att folket en dag kan bli tillräckligt många för att enas och kämpa emot pengarnas makt är ytterst naivt och är ett uråldrigt självbedrägeri som bevarar orättvisorna snarare än bekämpar dem.

Vi lever idag i ett samhälle där stress är vanligt förekommande och många väljer att koppla av med familj och vänner, eller kanske kolla på någon av den accelrerande mängden nöjesprogram som tar sig in i folkhemmen. Att välja engagera sig politiskt på sin fritid tar tid och energi och man får oftast inte ett öre för det. Det är inte så konstigt att folk hellre väljer tevesoffan istället för att engagera sig politiskt. De som har det sämst i vårt land som kanske mest skulle tjäna på någon form av förändring, har antingen fullt upp med att hålla sitt liv över ytan eller så mår de så dåligt att de flyr verkligheten med hjälp av någon såpa på teve. Det är väldigt få som väljer att uppoffra den lilla tid och glädje de har i sitt miserabla liv till att engagera sig politiskt i något som ändå aldrig verkar leda till någon förändring.

Det är dags att spela efter de spelregler som de övriga partierna spelar efter, framförallt borgerligheten. De ser till att det lönar sig att engagera sig politiskt, de spelar på folks egenintresse och lyckas på så vis föra ut politiska budskap. Den liberala tankesmedjan Timbro med Johan Norberg i spetsen har ett helt artilleri med debattörer som tjänar pengar på att föra ut sina åsikter. De säljer böcker och någonstans i från olika delar av näringslivet pumpas det gissningsvis in en ansenlig mängd pengar. Föreningar som svenskt näringsliv och skattebetalarnas förening är knappast de heller idella föreningar med gratisarbetare. De är snarare föreningar som även de har stor påverkan i svensk politik och finansierars garanterat av personer som har politiska intressen. För att inte tala om all lobbyism som äger rum i svensk politiks korridorer, oftast med högervridna intressen dessutom.

Man kan svära över och ogilla detta hur mycket man vill, men man kan inte bortse från att det faktiskt fungerar. Väldigt bra dessutom. Att tro att folkets makt kan växa sig starkare än den ekonomiska makten, så tror man antagligen även att en fiende med lasersvärd går att besgra med ett träsvärd.

Varför väljer inte vänstern att använda en del av sina tillgångar till att bygga upp kollektiva industrier som går lönsamt och där man kan använda vinsten till att bygga upp ännu mer kollektiva arbetsplatser. Då visar man inte bara upp ett fungerande alternativ utan kanske även kan de företagen på sikt även finansiera och bygga upp tankesmedjor som förespråkar sina intressen och infiltrera sig i svensk debatt och media. Kanske borde man helt enkelt stimulera till att bygga upp ultrakapitalistiska företag som använder en del av sin vinst till vänsterpolitiska intressen.

Även om man inte gillar spelreglerna så måste man följa dem för att ha en chans att vinna. Därefter kan man skriva om reglerna på det sätt man önskar. Vänstern måste bekämpa hyperkapitalismen med samma vapen för att någon gång bli stora. Pengar går hand i hand med makt och politiskt inflytande i den värld vi lever i nu. Inse det nu eller förbli ett parti som klamrar sig fast runt 4-spärren.


Om författaren

Författare:
Tobias Jeppsson

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2005 19:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: