sourze.se

MillenniuM säsong 1-3

Recension
67 avsnitt totalt cirka 40 timmar i tre boxar.
Tv-serie, USA, 1996-98.
Manus, regi, producent större delen av serien; Chris Carter, även upphovsman till Arkiv X.

Grundstory: Den äldsta av alla berättelser; det onda mot det goda.

"The profiler" Frank Black Lance Henriksen, Omen 2, Terminator, Aliens återvänder till Seattle med fru och dotter efter ett nervöst sammanbrott och tio år med FBI i Washington DC. I jakten på seriemördare förlorar Frank likt den bibliske Job nästan alla sina vänner och delar av sin familj men kan inte förtränga sin gåva/förbannelse att se vad mördarna ser. Mänskligheten tycks bli allt mer benägen att förgöra sig själv. Årtusendets slut närmar sig och med det jordens undergång enligt den sekteristiska Milleniegruppen som också konsulterar FBI. En av Franks vänner, Peter Watts Terry O´Quinn, The Stepfather, Lost tillhör, också han före detta FBI-agent, Milleniegruppen och förser Frank med information för att lösa fall åt både den lokala polisen och FBI. Till skillnad från den ständigt skeptiske Frank tror Watts på den bibliska beskrivningen av världens ände och vill genom sin grupp forma slutskeendet efter egen vilja. Först låter sig Frank imponeras av gruppens kontaktnät och kunskaper men blir alltmer tveksam då han så småningom inser att gruppen inte drar sig för att skörda människoliv för att uppnå sina mål. Kulmen blir då Franks fru Cathrine Meghan Gallagher kidnappas av en man som länge hotat familjen och gruppen visar sig ha haft information om mannen men avstått att hjälpa Frank. Cathrine räddas dock av Frank men de skiljer sig och då de äntligen försonas så dör Cathrine i en virusepidemi, vilken troligen skapats av just Milleniegruppen.

Genren är obestämbar men pendlar helt klart mellan polisthriller och övernaturlig skräck. Den återkommande karaktären Lucy Butler symboliserar i flera avsnitt djävulen själv Lucifer och mördar i skepnad av såväl man som kvinna samt demon. Av alla seriemördare och störda dårar som korsar Franks väg är hon den mest skräckinjagande och helt klart utgör avsnitten med henne seriens toppar. Ibland växlar Millennium över till ren komedi då demonerna i avsnittet "Somehow the Devil got behind me" sitter och skvallrar på ett fik. Eller då KISS medverkar i avsnittet "Thirteen years later" där människor mördas till höger och vänster under en skräckfilmsinspelning.

Intertextualiteten referenserna till andra konstverk och personer är ett stående inslag i Chris Carters Millennium och det är inte svårt att se att Arkiv X genomsyrar serien likväl som amerikansk populärkultur i allmänhet. Frank Blacks namn är enligt vissa taget från sångaren indiebandet The Pixies, andra säger att namnet symboliserar karaktären, Frank ärlig/rak, Blacksorgsen,cynisk. Ett avsnitt heter "The sound of snow" då kompositören till all musik heter Mark Snow är ingen tillfällighet utan just exempel på skaparnas egen humor och nördiga men kreativa sinne. MM betyder ju till exempel 2000 med romerska bokstäver. Har du en arbetsvecka över att spendera på film så är boxarna helt klart värda den tusenlapp de tre säsongerna kostar tillsammans hos de större nätförsäljarna. Tråkigt dock att serien lades ned av Fox innan det egentligen var dags att runda av. Detta märks särskilt i det faktum att alltför många bra trådar lämnas därhän. Vem är till exempel ledare i Milleniegruppen och hur slutar uppgörelsen mellan de två rivaliserande falangerna däri? Fångas någonsin djävulen och finns Gud? Om inte annat kan det vara skoj för filmintresserade att se vilken serie som tillsammans med Profiler i och för sig långt efter Tomas Harris böcker om Hannibal Lecter utgjorde förgrunden till CSI och alla dess nuvarande kopior.

Betyg: 4 av 5.


Om författaren

Författare:
Per Hånell

Om artikeln

Publicerad: 09 aug 2005 16:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: