sourze.se

Det svenska undret

Det måste betraktas som ett under att den svenska konkurrenskraften har kunnat bibehållas trots en omfattande välfärdsstat.

Den senaste tiden har det kommit mer och mer positiva kommentarer om den svenska ekonomin. Den senaste "Explode the myths of global competition" var skriven av Michael Lind och var införd i Financial Times den 28 juli 2005.
Enligt myterna kan i dagens globala ekonomi vilket jobb som helst bli utfört var som helst. För att konkurrera på en global arbetsmarknad måste alla studenter i avancerade industriländer vara högt utbildade i naturvetenskap och matematik. För att konkurrera i en global ekonomi måste avancerade industriländer skära ned på den generösa välfärdsstaten.

Michael Lind visar på punkt efter punkt att myterna inte överensstämmer med verkligheten. Särskilt när det gäller den generösa välfärdsstaten visar det sig att några av de främsta välfärdsstaterna blomstrar i den globala ekonomin. Enligt World Economic Forums Global Competitiveness Report var de mest konkurrenskraftiga ekonomierna i följande ordning: Finland, USA, Sverige, Taiwan, Danmark och Norge. Staten konsumerar halva BNP i alla stater utom Taiwan och USA där staten gör av med 30 procent av BNP. Dessutom hade Sverige och Finland samma 2 procents tillväxt i per capitainkomst från 1990 till 2002 som USA.

Den generösa välfärdsstaten kan Sverige alltså behålla samtidigt som Sverige framgångsrikt konkurrerar på världsmarknaden med länder med mindre omfattande välfärd.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 02 aug 2005 13:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: