sourze.se

Släng inte skit på vår demokrati!

Spola inte ut barnet med badvattnet. Tag ansvar för åsiker genom engagemang.

I går sa en vän till mig:
- Det är inte mycket bevänt med vår demokrati längre.

Det är inte mycket bevänt med vår demokrati längre...?!

Jag förstår inte. Dessvärre är det inte första gången jag hör sådant, det börjar bli ganska legio att säga att det "inte är mycket bevänt med vår demokrati". Men jag studsar!

Säg det till någon flykting från Gulag. Säg det till de som i dag försöker rösta i Irak. Säg det till de som upplevt militärdiktaturer i Sydamerika. Säg till dem att det inte är mycket bevänt med svensk demokrati...

Hur kan detta sprida sig som en löpeld. Lyssna på "Ring P1" en morgon och hör hur man beklagar sig över bristande demokrati - absurt löjligt. Det har spritt sig en vanföreställning att demokrati är bra och att demokrati alltid skall ge alla precis vad de vill, någon antidemorkatisk förvirrad intrigör måste ligga bakom detta, för det är fel.

Det finns alltid krafter som vill underminera ett demokratiskt samhälle. I Ryssland har förväntningara på demokratin varit så högt ställda att när man nu står där, så ser man inte fördelarna och en utveckling har börjat som kan leda bort från demorati tillbaka till totalitärstaten.

Man får aldrig glömma att demokrati är ett ganska dåligt system med mängder med brister, men det är det bästa vi har och faktiskt oöverträffat när det gäller att skapa frihet och rättvisa vad nu detta är. Demokrati innebär inte heller någon rätt för alla att få det man vill själv. Den Leninistiska devisen "från var och en efter förmåga, åt var och en efter behov" var ett rent utopiskt synsätt och blev en del i en samhällsutveckling som få kan kalla demokratiskt.

Demokratin innebär inte några rättigheter till detta överhuvudtaget utan är i stället snarare det motsatta, dvs tvånget att underordna sig en majoritetsuppfattning ett av demokratins dilemma, hur långt kan en majoritet förtrycka en minoritet?.

Mycket av det man klagar över i dag är i stället demokratins innehåll, dvs politiken och det märkligaste är att vanligtvis så är det personer som själv inte är aktiva politiskt som klagar mest. Här finns ju en möjlighet att aktivt gå ut och verka för sina egenintressen om man så vill.

Om våra politiker inte håller måttet. Vems fel är det egentligen?

Var gärna missnöjd, men välj mellan att lida i tysthet eller att göra något åt det. Känner du motvilja mot politiken och de etablerade partierna, sök dig till något nytt. Ägna sommaren åt att fundera på, inte vad du tycker är fel, utan hur det egentligen borde vara. Det är en början. Men acceptera aldrig att man slänger skit på vårt samhälle.


Om författaren

Författare:
Per Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 05 jul 2005 14:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: