sourze.se

Med etanol i tanken skulle "hela Sverige leva"

På en Preem-mack möts jag av namninsamlingar vid disken.

Motormännens riksförbund protesterar nu högljutt mot höjningen av bensinpriset. Utan att tveka skriver jag under mitt namn. Det gör jag på alla protestlistor mot högre skatter.

Nu är bensinpriset uppe vid nästan 12 kronor litern. Som vanligt gnälls det lite vid fikabordet, signaturer flödar under protestlistorna. En och annan bilist uttrycker sitt missnöje i pressen, sedan är det helt tyst.

En jobbarkompis till mig berättar om sin dotter, boende i Florida, som ska medla hem hans nya bil. Köpt för halva priset mot vad den kostar i Sverige. I USA ligger bensinpriset runt 3 kronor litern. Om någon amerikansk politiker, blott skulle komma på tanken att höja priset tar förslaget hus i helvete hos medborgarna. Eller som Staffan Heimerson beskriver fenomenet i sin bok "Med Dolly Parton i baksätet": För amerikanen är bilen lika självklar, som människans två ben.

Men inte i Sverige, trots att vi lever i ett till ytan avlångt land med den över delen bestående av hög arbetslöshet och dåliga förbindelser med kollektivtrafiken talar ledande politiker för högre bensinpriser. Eller rättare sagt högre skatter som ökar priset.

Som bilägare själv inser jag värdet av friheten att kunna ta mig vart jag vill, NÄR jag vill. Eftersom den stad jag bor i är väldigt liten att ta sig igenom och saknar lokal kollektivtrafik är bilen snarare ett hinder att använda där. Jag cyklar istället och uträttar mina ärenden. Men till arbetet är bilen en nödvändighet. Biobränslen är inte mig emot. Faktum är att jag önskar mig ett samhälle utan bensindrivna bilar. Varför satsar vi inte på etanoldrivna bilar till den svenska bilparken? Med ett etanol-drivet samhälle skulle jordbruken kunna växa och en mängd arbetstillfällen skapas och vi behöver inte längre vara så beroende av stigande oljepriser. Detta miljövänliga alternativ medför minskade växthusgaser och låter medborgaren använda sin bil med gott samvete. Hela Sverige skulle kunna leva.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 05 jul 2005 13:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: