sourze.se
Artikelbild

Den lilla gläfshunden Janne Josefsson

Igår var det dags igen för spårhunden Janne Josefsson...

...att nosa upp politiker och se hur insatta de var i EU’s 500-sidor nya grundlag. Med tre frågor i sitt block sprang han och hans kollega Caroline Stenman runt i riksdagen korridorer och jagade villebråd. Likt ett oplanerat läxförhör ville de skamfläcka de stackare som inte kunde "siffrorna" de var ute efter. De sniffade runt och tryckte sedan upp mikrofonen i ansiktet på riksdagsledamöter de mötte i korridoren. Josefsson spände blicken i dom och räckte sedan över blocket med frågorna. Hela reportaget var enbart en set-up för att förlöjliga och fördumma politikerkåren. Frågorna var som följer:

1. Hur uppnås kvalificerad majoritet i ministerrådet?
2. Vad är exklusiv befogenhet?
3. Vad menas med medborgarinitiativ?

Frågan är bara - hade utfallet blivit bättre om dom sprungit runt och jagat "vanligt" folk med samma frågor TILL OCH MED efter en folkomröstning? Jag tror inte det. Det hade säkert visat sig bli ännu värre - folk som röstat ja eller nej kanske inte ens skulle kunna svara på vad ett ministerråd är för något överhuvudtaget, än mindre kunnat svara på dessa tre frågor. Och jag måste ju fråga mig om dessa frågor är avgörande för huruvida man ställer sig positiv eller negativ till dokumentet i sin helhet. Inte heller såg jag att Josefsson ställde frågan till en enda vänsterpartist eller EU-motståndare.

Till och med en utbildad, väl erfaren läkare slår upp i FASS och andra böcker för att påminna sig om vissa faktauppgifter. En lärare kan behöva friska upp minnet innan en föreläsning och en person som ska intervjuas i ett ämne på TV kan behöva läsa på, trots att han eller hon är professorer inom sitt ämne. Det är inte konstigare än så.

Den här gläfsreportaget är säkert underhållande i dagens förnedrings-TV-samhälle, men ibland ger de mig en fadd smak i munnen. Det skulle ha varit mer intressant om dom istället ställt lite djupare frågor. T ex om de olika åsiktsriktningar inom EU. Men det är väl för mycket att begära av en liten gläfshund som Josefsson.

Illustration Karin Bergstrand


Om författaren

Författare:
Anna Drangel

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2005 15:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: