sourze.se

Taiwan - en del av Kina

De taiwanesiska partiledarna Lien Chan och James Soong har besökt Kina och sammanträffat med Kinas president Hu Jintao. Alla tre anser att Taiwan är en del av Kina.

De senaste åren har Kinas vapenskrammel mot Taiwan fångat stora rubriker. För många måste det te sig oförklarligt varför Kina inte tillåter att Taiwan får sin självständighet när det ändå i praktiken är självständigt. Det beror på att republiken Kina som Taiwan officiellt heter upprättades av den förlorande parten i inbördeskriget Chiang Kai-sheks rörelse Kuomintang KMT. Kuomintang ansåg att vistelsen på Taiwan bara var tillfällig i väntan på att man kunde erövra fastlandet. Man etablerade en enpartistat fram till demokratin genomfördes 1994.

I och med demokratin införande började självständighetspartier att växa. De viktigaste partierna är presidenten Chen Shui-bians Democratic Progressive party DPP och Taiwan Solidarity Union TSU. Kuomintangs ledare heter nu Lien Chan och han väckte uppståndelse på Taiwan när han åkte till Kina och träffade Kinas president Hu Jin-tao. Strax efter reste James Soong ledare för People First partyPFP till Kina. Han leder en utbrytargrupp från
KMT. Striden mellan självständighetsivrare och de andra beror på motsättningar mellan taiwaneser som bodde på Taiwan under den japanska ockupationen 1895-1945 och de kineser som kom med Chiang Kai-sheks styrkor 1949.

Det har hållits två val den sista tiden, dels ett parlamentsval i december förra året och dels ett val för att skriva en ny författning som ägde rum för ett par veckor sedan. I det senare valet var valdeltagandet bara 23 procent men betraktades ändå som en framgång av självständighetsföreträdarna. Det var i första hand ett bakslag för Kinaresenären Soong vars parti minskade från 14 till 6 procent. Chens parti DPP ökade från 35,7 till 42,5 procent. KMT fick nu 39 procent jämfört med 32,8 i parlmentsvalet. TSU hamnade på ungefär samma nivå som förut nämligen 7,8 i förra valet och 7 procent nu.

Kina hotar nu med att tillgripa vapenmakt om Taiwan förklarar sig självständigt. Det ligger dock inte i någons intresse att det blir krig. Taiwanesiska företag har investerat 100 miljarder dollar i 50 000 företag. En miljon taiwaneser bor och arbetar i Kina.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 maj 2005 15:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: