sourze.se

Varför avvisar krogarna de som ser utländska ut?

Självfallet sker ingen avvisning på grund av att man diskriminerar folk med utländskt utseende? Det måste finns ett mera påtagligt vardagligt skäl!

Undersökningar visar att krogar ofta nekar inträde för folk med utländskt utseende. Senaste undersökningen, gjort av några utländska studerande, visar att nio krogar avvisat folk, med beskedet att det är fullt eller att medlemskap behövs, trots att man senare släppt in andra med svenskt utseende. Det torde vara fullt klart att man avvisat med falska skäl. De avvisade var vanliga människor, som inte på något vis avvek från andra kroggäster. Snyggt klädda, trevligt uppträdande och sådana egenskaper som man väntar sig att kroggäster ska ha. Men ändå visar det sig att de blivit avvisade av det skälet att de hade fel utseende, kanske fel hudfärg eller markant utländskt utseende i övrigt.

Helt utom allt tvivel är att de avvisats utan att vederbörande krog kunnat ange sanningsenliga skäl, t.ex att krogen var fullsatt. Det visas nu att så måste vara fallet. Men med detta klarlagt återstår frågan till krogägare och vakter: vilket är det riktiga skälet?

Självklart måste det finnas ett rationellt svar på den frågan. Eftersom man förnekar att diskriminering på grund av hudfärg etc inte förekommer måste ett annat skäl finnas. Ingen kan väl tro att man ägnar tid och kraft att sortera ut gäster utan att något verkligt skäl föreligger.

Under 40-talet uppstod en debatt om varför danssalongen Virveln på Drottninggatan avvisade flottister som låg på Skeppholmen. Ägarna blev anklagade att diskriminera flottister. Men de kunde berätta varför de avvisade flottister – de hade erfarenhet av att när det blev för många flottister så blev det bråk. Därför införde man ett kvotsystem där man släppte in ett visst antal flottister vid varje dansafton. Det fungerade utmärkt och man slapp undan bråk och förblev det trevliga dansställe som det var känt för att vara och där ungdomen trivdes.

Kan kanske lösningen vara så enkel fortfarande? Krogarna bör ju ha erfarenhet av hur det är i verkligheten. Fram med det skälet.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 03 maj 2005 12:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: