sourze.se

Vart går Kina?

Kineserna har demonstrerat för första gången på 15 år. Frågan är om det är något tillfälligt eller om det blir ett ofta återkommande fenomen.

Nu demonstreras det i Kina. Huruvida de är spontana eller inte är svårt att avgöra. Att de var så våldsamma tyder på att det finns ett uppdämt hat mot Japan. Det kanske beror på att historieundervisningen i Kina betonar oförätterna som Japan gjorde sig skyldig till under okupationen av Kina 1931 till 1945.

Senast det demonstrerades i Kina var 1989. Då slutade de med massakern vid den himmelska fridens torg. Demonstrationerna hade börjat 1986 då Kina befann sig i kris. Partiledaren Hu Yaobang fick skulden för krisen och avsattes. Efter Hu Yaobangs död 1989 tog demonstrationerna fart igen och slutade med massakern.

Frågan man nu ställer sig är om demonstrationerna skall gälla andra frågor än förhållandet till Japan. Det har nu gått mer än 15 år sedan det var tillåtet att demonstrera sist. Det är naturligtvis ett helt annat Kina 2005 än 1989. Kanske mer än en miljon studenter har studerat vid utländska universitet. Kinas BNP är nästan fyrdubblat. Enligt en artikel i Herald Tribune den 20 april 2005 råder det brist på arbetskraft i Kina för närvarande. Företagarna har tvingats att höja lönerna för att behålla arbetskraften. Man är bekymrad över hur man skall klara julbeställningarna 2005 då personalen behöver ökas med 20 procent. En del företag försöker att värva personal i Vietnam. Ett-barns-politiken som påbörjades 1979, gör att barn mellan 15 och 19 år kommer att minska med 17 procent under 5 år till omkring 103 miljoner från 124 miljoner idag.

Om demonstrationerna tar fart igen kommer det således att bli ett helt annat samhälle än 1989.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 apr 2005 09:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: