sourze.se
Artikelbild

Vi har inte råd med någon Fatwa i Sverige

"Känslorna är starka och jag fruktar för Runars Søgaards personliga säkerhet. Därför vill jag nu, i egenskap av född Muslim vädja till Sveriges Muslimer att lugna ned sig istället för att hota..."

Jag har känt Runar Søgaard sedan början på 90 talet. Eftersom jag är född muslim i Afrika och uppvuxen i en strikt metodistmiljö på Irland var det inte svårt för mig att förstå hans religiösa budskap. Men nu har han gjort ett allvarligt misstag genom att förolämpa den Heliga Profeten Mohommed i en predikan som han troligen aldrig i sina vildaste drömmar hade kunnat tänka sig skulle en dag bli en riksangelägenhet. Känslorna är starka och jag fruktar för Runars personliga säkerhet. Därför vill jag nu, i egenskap av född Muslim som bott i det här avlånga landet längre än de flesta av dagens invandrare, vädja till Sveriges Muslimer att lugna ned sig och istället för att hota Runar, skapa debatt för att nordiska kristna skall få en bättre förståelse för Islam. Jag vill också vädja till de Islamistiska extremister att komma ihåg fallet Salman Rushdie. Genom att hota författaren lyckades Ayatolla Khomeni bara öka klyftorna mellan Islam och den västvärlden. Genom att hota Runar kan extremister i Sverige bara åstadkomma samma sak - större hat och mindre tolerans för Islam från svenskfödda.

Trots hans olämpliga uttalande i sin predikan, är jag, och alla som känner Runar, ganska övertygad om att karln inte är muslimhatare. Snarare tror Runar på den kristna budskapet enligt vilket alla människor är Guds barn. Runars tro och övertygelse omfattar även Jesus Kristus budskap om att sprida Guds ord till de otrogna, vilket på sätt och vis betyder att Runar kan kallas för en slags modern missionär. Men samtidigt som Runar är predikant är han också människa - kapabel till att göra bort sig, vilket han nu tycks ha gjort. Men det ska inte glömmas att han har gjort det i ett land där demokrati råder och där den enskildes rätt att ha åsikter skyddas av grundlagen. Detta betyder att en människa, oavsett ställning i samhället, faktiskt har rätt att göra bort sig utan att bli hotat till livet! Detta kan verka konstigt för muslimska extremister att förstå, men de måste också inse att de har valt att leva i Sverige och är TVUNGNA att ta seden dit de kommit och i vårt demokratiska samhälle förväntas det att man ger motargument och eventuella motattacker mot en person som förolämpar en folkgrupp ska ske med bruk av pennan och munnen och inte med attentat eller gevär! En eventuell "fatwa" i Sverige skulle förvandla vårt samhälle till en krigszon där "vi-och-dom-kulturen" bara skulle öka och känslorna skulle urarta och troligen leda till fysiska konfrontationer som vår dåliga poliskår inte skulle klara av att hantera. Vi har inte råd om detta i Sverige.

Det här är inte första gången en känd svensk förolämpar Islam. Vi minns alla hur dåvarande medlemmen i Ny Demokrati, Vivian Franzén, förolämpade Islam och skapade rubriker som föranledde hot mot hennes liv. Men det var en annan tid. Nu lever vi i en tid där hotet mot demokratin är betydligt större än i början på 90-talet. Sveriges muslimer består för det mesta av invandrare som flydde hit för att undkomma krig och elände. Bland dessa finns extermistiska muslimer som kan tänka sig använda våld som en lösning. Dessa ska komma ihåg att de fått skydd i Sverige och att det är inte Iran eller Afghanistan de lever i.

Svensk massmedia och chefredaktörerna måste också sluta vara så oansvariga och börja inse allvaret av att sprida dessa typ av historier. Genom att blåsa upp Runars gamla predikan som troligen bara köpts på kassett av några få, skapar redaktionerna den stämningen som kan leda till hoten mot Runar som person. Kvällspressen är experter på att ställa personer och grupper mot varandra på löpsedlarna. I sin strävan att sälja lösnummer riskerar dock medierna nu att skapa en terrorstämning i Sverige. Redaktionerna är nästan lika ansvariga för hoten mot Runar än Runars egna uttalanden!

Framför allt vill jag vädja till de muslimska ledarna i Sverige att samtidigt som de, med all rätt, tar avstånd från Runars olämpliga uttalande, också basunerar ut budskapet till deras egna att lugna ned sig och debattera saken istället för att skapa oro i ett land där de själva fått leva ifred. Detta måste ske snabbt. I annat fall, och särskilt om medierna fortsätter med storyn om Runar, kommer vi dessvärre att se en Salman Rushdie-situation här och det måste vi med alla medel undvika, inte bara för den svenska demokratins bästa utan också för oss invandrares framtida relationer till vårt svenska värdfolk.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 21 apr 2005 12:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: