sourze.se

Sourze blir inte "sozialistenrein"

Under 1800-talet var utopisk socialism mest populärt. Under 1900-talet var vetenskaplig socialismen detsamma. Under 2000-talet blir kanske utopisk socialism populärt igen.

Detta inlägg gör jag med anledning av en kommentar av "AmerikaMike" till min Kuba-artikel. Även om nazisterna lyckades att göra Tyskland "judenrein" fri från judar skall det inte lyckas att göra Sourze "sozialistenrein" fri från socialister. Inte heller Pinochet lyckades att göra Chile "sozialistenrein". Idag heter Chiles president Lagos och är socialist.

Under 1800-talet var socialismen i första hand utopisk. De mest framträdande utopiska socialisterna var Saint-Simon, Fourier och Robert Owen. Det gjordes försök att leva efter nämnda socialisters riktlinjer men det misslyckades efter en tids experiment.

Under 1900-talet var socialismen i första hand vetenskaplig. De mest framträdande vetenskapliga socialisterna var Karl Marx, Lenin, Stalin och Mao. Experimenten i vetenskaplig socialism misslyckades i Östeuropa och Nordkorea men ser ut att lyckas i Kina och Vietnam.

Under 2000-talet är det kanske dags att göra experiment med utopisk socialism Den utvecklade kapitalismen övergår möjligtvis automatiskt i socialism.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 14 apr 2005 14:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: