sourze.se
Artikelbild

Calle Jonsson- den bisarra historien äntligen slut

Sju eniga ledamöter i den grekiska domstolen på Rhodos har sagt sitt. Calle är oskyldig. Nu kan han och hans slitna familj äntligen återvända till ett vanligt liv.

Jag är glad för Calle, samtidigt som jag vill påminna alla att domstolens motivering var att "beviset inte var tillräckligt". Därför kommer vi aldrig att veta om det verkligen var Calle eller någon annan som hugg kniven i den grekiska killen. Allt vi vet är att den grekiske åklagaren misslyckats i att övertyga domstolen om att det var Calle. Därför måste vi acceptera att det inte var Calle som begick dådet. Mitt uppe i familjen Jonssons glädjetårar finns dock en sida av denna bissarra historien som inte får glömmas, nämligen Calle och hans omgivnings misstänksamma inställning till det grekiska rättsväsendet vilket orsakade att pojken vägrade infinna sig i domstolen för mer än ett år sedan. Att familjen har lidit den extra tiden beror på deras egen dumhet!

Sagan om den lille svenske pojken som hamnade i trassel med det grekiska rättsväsendet har varit lång, utdragen och minst sagt jobbigt för hans omgivning. I dag kan de känna en lättnad och jag misstänker att familjen Jonsson inte gärna väljer Grekland som framtids semesterort. Men en sak är klart, nämligen att det grekiska rättsväsendet har bevisat att Calle Jonsson, hans familj och framför allt hans pajasadvokat, den mediekåte Leif Silbersky, haft helt fel när de påstod att han inte skulle få en rättvis behandling. Om Calle Jonsson hade åtalats i Sverige för samma brott med samma bevisning är det mer än sannolikt att en svensk domstol hade dömt honom till fängelse. Man behöver bara läsa svenska domar för att kolla beviskraven. Vidare om en grek eller turk hade åtalats i Sverige för samma sak med samma bevisning hade de fått hårt straff och utvisning. Frågan är då vilka av rättsväsendena man kan lita på mest, det svenska eller det grekiska? I det här fallet kan man onekligen konstatera att det är det grekiska man kan lita på i fall man, som Calle Jonsson, är oskyldig.

Det finns också en annan aspekt värt debatt, nämligen hur svenska föräldrar egentligen uppfostrar sina barn i dagens samhälle. Signalen som Familjen Jonsson skickade ut till svenska ungdomar var att man kan begå ett brott i ett annat EU land och slippa ta ansvaret genom att gömma sig hemma i Sverige. Jag undrar hur många andra svenska föräldrar som hade agerat på samma sätt? Jag misstänker att det handlar om många. Svenskar i allmänhet, med undantag av de få som verkligen har koll, lever ofta i den gamla tron att socialdemokratisk Sverige ska ta hand om dem och beskydda dem ifrån fienden. Vi har ju sett att detta inte fungerade i Tsunami katastrofen. Det har heller inte fungerat i Calle Jonsson fallet. Det fungerade heller inte i fallet Annika Östberg i Kalifornien.

Jag är glad för Calle att han äntligen kan fortsätta med sitt liv i lugn och ro, men jag undrar vad han har lärt sig efter hans mardrömsäventyr i Grekland? Många tror säkert att han har lärt sig att se upp när han är på utlandssemester, men jag hoppas att han har lärt sig den viktigaste läxan av alla, nämligen att i ett demokratiskt EU är det varje medborgares plikt att svara inför kallelser till polis, åklagare och domstolar. Om han hade lärt sig detta som barn hade han själv haft ansvarskänslan och själv bestämt sig för att infinna sig i den grekiska domstolen för länge sedan. Då hade han friats och sagan som tar slut nu hade varit avslutat för länge sedan.


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 12 apr 2005 17:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: