sourze.se

Politisk mångfald viktigast 3

Hösten 2000 hade statsminister Göran Persson ett antal tv-dueller mot dåvarande moderatledaren Bo Lundgren.

Meningen var att tydliggöra ideologiska skillnader mellan de två största partierna S och M. De andra partierna hade förvisso några dueller de också, bland annat presenterades en färgstark debatt mellan Kd-ledaren Alf Svensson och vänsterledaren Gudrun Schyman.

I vår planeras en ny omgång tv-debatter mellan de två avgörande partierna inom svensk inrikespolitik. Syftet är desamma som förra gången: att klargöra sakpolitiska motsättningar. Förslaget kommer denna gång från partisekreterarna Marita Ulvskog S och Sven-Otto Littorin M.

I Svenska Dagbladet 2/4 motsätter sig partisekreteraren för centern Göran Hägglund att bara moderaterna skall få opponera sig mot socialdemokratin i tv och inte det borgerliga alternativet "allians för Sverige" där även C, Fp och Kd ingår. Eftersom det rör sig om ett borgerligt alternativ kontra det drygt 70 år långa regeringsinnehavet under socialdemokratisk regim, bör de andra samarbetspartierna också få vara med. Det som har varit en bidragande orsak till att de borgerliga tidigare inte under 11 år inte lyckats bräcka den allsmäktiga sosse-staten.

Nu när de fyra partierna, 1,5 år före valet, säger sig vara överens om en plattform till 2006, är det också bra om de tillsammans i god tid före valet marknadsför den, det vill säga innan väljaren köper deras mandat.

Göran Persson avböjde Margot Wallströms engagemang för socialdemokratins räkning under valet till EU-parlamentet. Orsaken: en EU-kommissionär ska representera Sveriges röst i unionen och inte sosse-Sveriges röst. Det är en korrekt uppfattning även om jag för omväxlingsskull, gärna vill se en borgerlig EU-kommissionär i framtiden och fler borgerliga landshövdingar, generaldirektörer etcetera. Det kan bli verklighet om de borgerliga vinner valet-2006 och lyckas förvalta detta mandat under minst ett decennium. Politisk mångfald skapar demokratisk vitalitet.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 06 apr 2005 12:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: