sourze.se

Vad ingen protestant kan förstå

Vila i Frid Johannes Paulus. Du har kämpat trons goda kamp på ett sätt som dina trogna väl förstår, men som är så svårt för oss alla andra att förstå.

Hur kan man ett helt liv arbeta för att störta Sovjet och all annan kommunism, men inte motarbeta den svåraste sjukdom världen upplevt? Du har sagt att den bara är tillfällig och ej då kan rubba Kyrkans principer.

Du har uppriktigt kämpat mot fattigdomen i hela världen men samtidigt varit chef för jordens rikaste organisation. Jag förstår inte. Men det sägs att du levt enkelt privat.

Du beskrivs som den stora Fredsfursten. Det är kanske sant fast jag vet inte riktigt vad du gjort? Sociala reformer och dialoger över hela världen är ju dock fredsskapande.

Utan varje tvekan storslaget att Du besökte Israel och bad om förlåtelse för din kyrkas räkning. Du reste till Kuba och lyckades lätta på förtrycket där, tror jag. Du har hållit mässor, nattvard för bortåt hundratusen troende på en gång. Det kommer nog ingen att kunna göra om.

I en vecka har tusenden bett för sin papa på aposteln Petris plats. I denna natt gråter och beder kanske hundratusen i Rom och miljoner världen över.

En protestant kan inte förstå hur arbetslösa och akademiker är så inne i den katolska andan att de gråter och beder ihop i timmar, för en polsk prästs skull. Rika och fattiga är enade i sin tro och sin sorg i denna timme. Ingen är dummare eller klokare än någon annan. Det är de unga friska romarna som kommer att vaka in den nya dagen för Kristi skull.

Johannes Paulus II hade en väldig karisma och ett anseende större än sin kyrka. Fred och frid vare med honom.


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 03 apr 2005 09:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: