sourze.se
Artikelbild

Strålningsrisker från mobiltelefoni mörkläggs

En EU-finansierad internationell studie där tolv forskargrupper från sju europeiska länder deltagit har fått fram chockerande resultat som visar att mobilstrålning förorsakar skador på arvsmassan.

Tecknen i tiden vad det gäller hälsoeffekter av elektromagnetiska fält har länge varit mycket tydliga. Den brittiska regeringens expertgrupp avrådde redan i december år 2000 barn från att använda mobiltelefoner och
rekommenderade en varningstext på telefonerna avseende deras hälsofarlighet. Nu släpps en ny rapport där Sir William Stewart vid det engelska strålskyddsinstitutet, National Radiological Protection Board, ånyo konstaterar att mobiltelefoner kan vara farliga för barn - och att föräldrarna nu måste ta sitt ansvar. Föräldrar kan inte bara slänga åt ett litet barn en mobiltelefon och säga "i väg med dig", säger Stewart till BBC. Ju yngre barnen är, desto större är riskerna, säger han, och tillägger att barn under åtta år inte bör prata i mobiltelefon regelbundet.

Parallellt med denna nya rapport släpptes före jul en EU-finansierad internationell studie där tolv forskargrupper från sju europeiska länder har fått fram chockerande resultat som visar att mobilstrålning förorsakar skador på arvsmassan i form av DNA-brott. Enligt uppgift från en av dem, Hugo Rüdiger från Wien, har industrin de senaste månaderna i Bryssel gjort massiva försök att mörklägga resultaten. Undersökningen, som går under namnet REFLEX-studien Risk Evaluation of Potential Environmental Hazards from Low Frequency Electromagnetic Field Exposure Using Sensitive in vitro Methods, kunde till slut trots detta presenteras.

Slutsatserna av studien är skrämmande: "I 40 års tid har man trott att dessa elektromagnetiska fält är för svaga för att kunna förändra arvsmassan...", säger projektledaren Franz Adlkofer. "Våra resultat har påvisat motsatsen". Trots skilda undersökningsmetoder kom forskarna till samma slutsats: Vid ett SAR-värde på 1,3 Watt/kg kroppsvävnad uppstod enkel- och dubbelsträngsbrott på DNA-molekylen. Som jämförelse kan man notera att strålningen från vanliga mobiltelefoner tillåts ge oss en exponering upp till 2 Watt/kg kroppsvävnad. Man fann dessutom att skadad DNA inte hade så god förmåga att repareras, som man trott.

Tidigare studier har visat att mobilstrålningen även perforerar blod-hjärnbarriären på råttor samt ger skador och celldöd hos nervcellerna i hjärnan. Redan för 5 år sedan visade professor Lennart Hardell i Örebro en ökad risk för hörselnervstumör hos mobilanvändare och jag och min medarbetare Örjan Hallberg har i dagarna publicerat en studie som fäster uppmärksamheten på ytterligare hälsorisker relaterade till mobiltelefonernas genomsnittligt utstrålade effekt "Mobile handset output power and health", Electromagnetic Biology and Medicine, 2004; 23: 229-239. Andra forskargrupper har påvisat förändringar hos könsceller vilket skulle kunna äventyra framtida generationer, mikrovågsstrålningens koppling till mastcellspåverkan, allergier, försämrat närminne, koncentrationsvårigheter och sömnproblem. Nu senast visade dessutom en holländsk studie att strålning från 3G-master gav testpersonerna bl.a. huvudvärk och yrsel.

Vad händer då i Sverige? Vad gör våra myndigheter? Till exempel SSI Statens Strålskyddsinstitut hävdar att mobiltelefoner är ofarliga eftersom de ligger under de rekommendationsnivåer som industrin själva varit med och tagit fram. Detta är en naiv inställning, lika naiv som ett barn som plockar upp en giftig orm och kallar den "söt och snäll". Vi ska inte alls tro att bara därför någon pekar på en mobiltelefon och säger att den är ofarlig, att den då garanterat blir det. Tvärtom, forskningen rörande hälsoeffekter av mikrovågor har redan gått till nivåer som är mer än 100.000 ggr. svagare än de officiella rekommendationsvärden som SSI lutar sig mot! M.a.o., forskarna och kunskapen är mycket långt från någon bevisad ofarlighet! Tvärtom, vi fjärmar oss alla snabbt från denna ofarlighet. Men vem i Sverige tar ansvar för framtida skador? Vem i Sverige står för kostnaderna då?

Vår miljöminister Lena Sommestad tycker istället att en informationstext men absolut inga varningstexter! som redogör för kunskapsläget kring mobilstrålning och eventuella hälsoeffekter bör följa med i paketet när man köper en ny telefon. Hon har därför nu givit berörda myndigheter i uppdrag att utreda vad texterna ska innehålla och hur de ska vara utformade. - Men jag frågar mig oroligt: skall vi alltså bara sitta och läsa den medan vår hälsa försämras, vår arvsmassa bryts sönder, celler skadas och dör, samt cancersjukdomar ökar?

Världshälsoorganisationen, WHO, har ett så kallat EMF-program där man följer den forskning som sker på det elektromagnetiska området, för att kunna göra en riskbedömning och upptäcka kunskapsluckor. Utifrån det har man uppmanat alla länder att satsa på nationella forskningsprogram om hur de elektromagnetiska fälten påverkar hälsan. Det svenska Vetenskapsrådets VR experter har dock nyligen meddelat att man inte förordar någon sådan satsning på det här området.

Myndigheterna tycks nu vara på väg att göra om samma misstag med mobiltelefonin och telekomindustrin som de gjorde med rökningen och tobaksindustrin, men med den skillnaden att kunskapen och vetskapen hos de ansvariga nu är betydligt större än det initialt var för tobaken. Då vågade ingen myndighet ifrågasätta tobaksindustrin och nu vill ingen myndighet ifrågasätta den allmänna mikrovågsbestrålningen.

Mänskligheten har inte råd att spela hazard med sin framtid. Förr eller senare kommer verkligheten i kapp oss och det som myndigheter, tillverkare och andra, pratat eller t.o.m. skrattat bort, kan visa sig vara förödande. I en tid då den tekniska utvecklingen går så snabbt är det inte möjligt att invänta vetenskapliga belägg i frågor som rör människors hälsa eftersom det vetenskapliga arbetssättet inte kan hålla samma takt som den tekniska utvecklingen. Sveriges regering och riksdag måste nu istället leva upp till försiktighetsprincipen och anamma den "när inte full kunskap om ofarlighet föreligger" - och sådan kunskap finns inte idag! Högen med forskningsrapporter med alarmerande resultat växer hela tiden och de utgör idag ett mycket stort antal. Många studier framstår som skrämmande. Hur många sådana studier skall behövas innan man tager till sig varningstecknen och agerar utifrån dessa?

Det fanns en tid då vi människor inte förstod att radioaktivitet från radium, uran och plutonium, medicinens röntgenstrålar och solens ultravioletta ljus faktiskt skadar oss, ja, t.o.m. kan döda oss. Man kunde se röntgenmaskiner i barnskoaffärer här i Sverige så sent som i slutet av 1940-talet, avsedda att avbilda passformen på barnskor, och många äldre minns nog de självlysande, radioaktiva armbandsuren som var populära på 1950-talet. Ungefär samtidigt började man förstå att även solens vackra och värmande strålar kan skada våra celler och deras arvsmassa, med utveckling av hudcancer som följd. Idag varnas alla t.o.m. för det svagaste ultravioletta ljuset, det vi kallar UVA, speciellt om man är barn med ljus hy och ljust hår. Vi ska alla vara väldigt tacksamma att det då fanns personer som "slog larm" och förde fram "spekulationer" - tänk om vi istället fortsatt att använda dessa skoprovningsapparater och radioaktiva
armbandsklockor!

Runt hörnet har dessutom redan det s.k. "Blåtandssystemet" kommit, alltså det mikrovågsbaserade system på 2,45 GHz samma frekvens som i din mikrovågsugn!, som går genom stål och betong, allt detta för att Din telefon skall kunna tala med Ditt kylskåp, Ditt strykjärn och Din brödrost! Risken med att vi alla kommer att gå runt i en konstant mikrovågsugnsmiljö är att vi får se en galopperande sjukdomsutveckling, inkl. cancer, i aldrig tidigare skådad omfattning om denna "utveckling" tillåts att blint och aningslöst fortsätta.

Allt ovanstående och mycket, mycket mer därtill är synnerligen viktiga tecken i tiden, varningar som den svenska riksdagen och dess regering borde ta på allvar! Men, det tycks som om man istället vänder det hela ryggen... vi får bara hoppas att det inte i framtiden kommer en medicinsk flodvåg, lika överraskande som den i Asien.

Jag hoppas därför att vår riksdag och regering nu idag gör slag i saken och satsar på en förbättrad folkhälsa som "Årets Julklapp 2005" istället för platta bildskärmar och 3G-telefoner!


Om författaren

Författare:
Olle Johansson

Om artikeln

Publicerad: 17 mar 2005 11:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: