sourze.se

Melodifestivalen - dagboken 6 mars

"Den här låten är livsfarlig! Tjejen har någonting och låten kommer att hamna i topp tre Bobby svarade Nja, tveksamt! Men han fick ge sig när låten gick vidare."

Först vill jag tacka Malin Michea för att hon vikarerade för mig förra vecka. Hennes recension var lysande. Jag blev dock lite besviken på en och annan kommentars skribent som hackade på Malins text. En recension handlar om vad skribenten tycker om det han/hon skriver om. Alla behöver inte hålla med vad Malin eller jag skriver om Melodifestivalen. Det vi skriver är bara vad vi tycker. Tack Malin. Jag tycker att du skrev en lysande recension!

Nu till den sista del finalen i Växjö. Låt mig först säga att jag tycker SVT bör tänka om nästa år när det gäller programledarna. Med undantag av en lysande insats av Shan Acti i första del finalen har jag inte mycket gott att säga om de övriga som presenterade de tre delfinalerna som jag sett. Micke Leijnegård bör hålla sig till sporten och Kayo placerades bäst när hon i ett återförenat Afrodite gjorde ett lysande framförande av den gamla hitten "It’s Raining men" under pausen.

En sak som jag inte begriper - Varför ställer Anne-lie Rydé upp i Melodifestivalen? Schlagern "Så nära" hade kommit mer till sin rätta om Lotta Engberg eller Kicki Danielsson hade sjungit den. Men den gamla rockbruden Anne-lie Rydé fixade inte att sjunga en renodlad svensk schlager. Hon sjöng lite falsk på vissa ställen. Jag kände direkt att hon inte skulle gå vidare.

B-Boys International handlade om ett gäng killar som lyckades få med en låt i melodifestivalen och troligen skapade bandet och namnet speciellt för detta tillfälle. Tyvärr blir det ingen fortsättning för dem i Schlager SM trots att jag faktiskt tyckte att de var ganska bra. De såg bra ut på scen och de kan säkert lyckas - men inte i detta sammanhang. De får hitta ett annat forum.

Mattias Holmgren är en bra sångare, men jag kan inte låta bli att ständigt tycka synd om karln. Han ser ju ut som en Golden retriever som vill slicka sin husse’s fötter! Ena minuten får han kicken ur Barbados och nästa minuten är det någonting annat. Jag beklagar Mattias - du kom med i andra chansen, men du kommer inte till Globen - förutom förstås som åskådare.

Rickard Engfors hade inte en chans med sin gaypartrylåt "Ready for me" därför att melodifestivaltittarna definitivt inte ready för Rickard Engfors! . Det var en färgstark framträdande men vem kan överträffa fjolårets "After Dark" gäng? Nehe - Låten var rentutsagt en skitlåt och jag fattar inte vad det var för jury på SVT som valde den från början.

Kvällens kalkonlåt var utan tvekan den trista balladen "Hörde änglarna viska ditt namn" framförde av ett gäng "Arvingar-kopior". Den var tråkig och sådana unga snygga killar som "Date" borde ha haft en mer uptempolåt. De hade heller inte en chans.

Men Nanne Grönvall - Now we’re talking! Jag minns när hon sjöng i "Sound of Music" för drygt 20 år sedan. Jag var med bakom kulisserna och jag minns mest hur trevlig denna människa var då - och fortfarande är idag. Låten var kanonbra - framförandet var fantastiskt och Nanne var enastående ungefär som hon var när hon gjorde "Avundsjuk" för några år sedan. Det var alldeles glasklart att hon skulle gå vidare till finalen. Jag tippar att Nanne blir en av de värsta konkurrenter för Shirley Clamp som jag förresten förutspår kommer att vinna finalen i Globen.

Och nu kommer vi till min absoluta favoritlåt i tävlingen, nämligen "A different kind of love". Jag ska berätta en sak om detta nu: direkt efter den låten slutade skickade jag ett sms till min kompis och kollega Bobby Ljunggren - han som inte bara skrev Shirley Clamps låt utan som också tillsammans med mig skrev låten "Little by Little" som vann Litauens melodifestival förra lördagen Så här skrev jag: "Den här låten är livsfarlig! Tjejen har någonting och låten kommer att hamna i topp tre" Bobby svarade "Nja, tveksamt!" Men han fick ge sig när låten gick vidare. Och jag ska tala om för er VARFÖR den gick vidare till finalen. Det berodde på två faktorer: Dels för att Caroline Wennergren såg ut som och sjöng som en minitjejversion av "Nat King Cole", men mest för att låten var en "riktigt låt". Mitt uppe i hela röran av de flera olika genrerna av melodifestivallåtar kommer denna superba 60-talsmelodi med elegant text och sopar banan med de andra låtarna, ungefär som Bröderna Olsen gjorde med "Fly on the Wings of Love" för några år sedan. Kan ni tänka er om Dean Martin levde och hade sjungit just denna låt? Det enda som irriterade mig var det där lilla skrällandet i hennes röst mitt i refrängen då hon försökte härma Louis Armstrong, men misslyckades. Om hon slipar detta genom att sjunga rent i refrängen nästa lördag kan hon överraska oss alla. Caroline är finalens "svarta häst". Förra lördagkväll var jag på melodifestivalen i Lettland där finalen vanns av två unga killar , men där låt nummer två bestod av en precis samma typ av låt som "A different kind of love" - det är kanske inne med sådana låtar - vad vet jag? Lägg låten på minnet - jag misstänker att vi kommer att höra den mycket i svensk radio en tid framöver.

Jag trodde faktiskt på Katrina & the Waves oops sorry... jag menar "nameless" eller vad de nu heter efter allt tjafs om namnet Men det var INNAN jag hörde Katrina sjunga. Hon har blivit gammal ser ut som en yngre Siv Malmqvist och rösten är inte lika bra som när hon sjöng "I’m walking on sunshine". Killara i hennes band var bättre - de skulle ha framfört låten utan henne.

Nästa lördag är det finalen i Globen och då vet vi vem som ska till den internationella finalen i Kiev. Jag kan i alla fall simma lugnt - jag ska dit med Bobby Ljunggren oavsett det svenska resultatet. Vi ska tävla för Litauen mot Sverige - men tänk Om Bobby vinner nästa lördag med Shirley Clamp - då tävlar Bobby mot sig själv med två låtar - Litauens och Sveriges bidrag - och det blir i så fall spännande! Frågan är då vilken sida av östersjön Eurovision Song Contest 2006 ska äga rum? Jag säger så här - Må den bästa låten vinna!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 06 mar 2005 09:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: