sourze.se

Kina världens största marknad?

Den kinesiska marknaden växer så det knakar. Snart kommer den att vara långt större än USA:s.

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet producerades i Kina förra året knappt 400 miljoner ton ris. Enligt en annan artikel i samma tidning konsumerade Kina 382 miljoner ton spannmål. Således producerades ett överskott av spannmål.

Artikeln visar att Kina inte längre är ett utvecklingsland. Enligt det amerikanska institutet Earth Policy Institute är Kina "en framväxande ekonomisk supermakt som skriver ekonomisk historia." Kina gick om USA när det gäller spannmål 1973 gödningsmedel 1984 ,kött 1991. Mest anmärkningsvärt är att Kina konsumerade 63 miljoner ton kött mot USA;s 37 miljoner ton förra året. Kinesiska konsumenter kollektivt äger 50 procent mer TV-apparater och 66 procent mer mobiltelefoner än amerikanarna. När det gäller motorfordon äger kineserna 24 miljoner mot amerikanarnas 226 miljoner. Oljekonsumtionen var 6,5 miljoner fat mot amerikanarnas 20,4 miljoner fat per dag. Också när det gäller kol och stål förbrukades det mer i Kina än i USA . 800 miljoner ton kol i Kina mot USA 574 miljoner ton Av stål förbrukades mer än dubbelt så mycket i Kina, 258 miljoner ton mot 104 miljoner ton i USA. Däremot var USA:s perkapitainkomst på 38 000 dollar sju gånger större än i Kina.

Statistiken visar att vi i långt högre grad än tidigare måste räkna med Kina som en aktör på världsmarknaden. Priserna på olja och järnmalm och andra råvaror har stigit avsevärt på grund av stor efterfrågan från Kina. Utan exporten till Kina skulle bland annat Japan befunnit sig i kris.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2005 00:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: