sourze.se

Förneka droger så finns de inte

Förbjud droger. Förbjud alkohol. Förbjud individen att välja. Förbjud istället för att söka en lösning. Det är så man spyr!!

"Om mänskligheten upphörde att producera vin tror jag att det skulle inverka menligt på planetens hälsa och dess intellektuella liv, skapa en tomhet och en brist mer ohygglig än alla de excesser som man gör vinet ansvarig för"
Charles Baudelaire

Passa dig för droger och alkohol, visst har du hört orden förut. Var försiktig så du inte slutar som alkoholist eller knarkare. Visst är det underbart med denna inställning som råder hos befolkningen i vårat land. Drick inte så folk ser utan smygsup din ranson framför tvn. Men glöm inte att dra ner persiennerna. I vårat land verkar det som att vi tror att bara för vi sopar problemen under mattan eller bollar det till någon annans spelplan så försvinner det. Så vi skanderar, förbjud droger, höj alkoholpriserna, jaga bort hemlösa från tältläger.

Jag blir alltid lika förvånad när jag hör dessa desperata rop om förbud. Förvånad då jag tycker att vi människor är smartare än så. Kan vi inte tänka länge än att problemen sitter i alkoholen och i drogerna. Kan vi inte passera barriärerna som vi själva byggt upp. Det är inte i dessa substanser problemet ligger. Dessa substanser är bara ett sätt att sopa bort sin egen tillvaro som håller på att gå åt helvete. Eller som redan passerat helvetet och landat i något mycket värre. För att ta ett exempel. Tänk dig symptomet som vi alla varnas för. Nämligen knarkaren. En människa som från början inte mår bra. Som provar jointen och mår bra för ett ögonblick och glömmer den problemfyllda tillvaron som råder utanför ruset. Han provar igen. Ytterligare en gång till. När han provat otaliga gånger räcker inte längre jointen till. Det måste till starkare medel för att fly till välmåendet som tidigare den där jointen gav honom. Och idag där större delen av folket går på antidepressiva är det inte svårt att hitta alternativ. Amfetamin, meskalin, eter, kokain, ketamin, lsd, svamp. Alternativen är många men slutar för dom som inte sugs upp av ett kantrande rehabiliteringssystem, nästan uteslutande med heroin. Han måste nu ha så mycket heroin för att stilla hungern att han bli ännu mer kriminell för att kunna finansiera sina vanor. Verkligheten kan han inte längre undgå för mer än en kort period där gränsen till överdosering blir allt närmare. Och till slut tar han lite för mycket och slutar på någon smutsig toalett och dör i sina egna spyor medan ett samhälle står med förvånad min och undrar hur det kunde hända. Utan att titta till systemets egna brister som en starkt bidragande orsak till att det just hände.

För att plocka ned exemplet till dig och mig räcker det att jag letar i minnet av mina två vänner som tog livet av sig i våras till följd av en haschpsykos. Läkarna och föräldrarna stod oförstående och undrade hur det kunde hända. Hur just deras barn kunde röka hasch. Läkarna skyllde på haschpsykos. Och det är lättare för en förälder som har mist sitt barn att tro på en läkare än lyssna på det egna samvetet. Mina vänner var så nere i sina problem att haschet blev den utlösande faktorn att ta steget ut från bron och framför tåget. Hade mina vänner mått bra då de tog den förödande jointen hade de stått här idag. Då hade inte en haschpsykos lett till de drastiska följderna som det gjorde. Men det är klart. Det är lättare att skylla på drogerna än på vetskapen att man inte gjorde tillräckligt.

Den där första puffen är inte skulden till att man slutar på ett ovärdigt toalettgolv eller smetas ut på asfalten. För om den människa som använder droger, är stabil och mår bra utgör drogerna ingen flykt och blir inte lika betydande som för en olycklig person. För en människa som är stabil använder inte droger som ett sätt att undfly problem, han slutar inte uppskatta livet bortom ruset och kräver därför inte heller större och större dos av starkare droger. Det som behövs är en existerande psykvård som kan hjälpa människor med problem innan de vänder sig till drogerna. Det som behövs är ett humanare samhälle där självkänslan inte hela tiden körs i botten. Helt enkelt ett något som plockar bort roten till alkohol- och drogmissbruk. Nämligen individens egna problem som han inte längre kan klara av.

Jag går på en skola som ägs av IOGT-NTO. Min text rimmar illa med deras Gestapo-hållning till nämnda berusningsmedel. Det hjälper inte att ni spikar upp information om alkohol och droger. Att ni har en fin attityd till livet. Problemen kvarstår. Det är snarare fegt och oansvarigt att hela tiden viska i befolkningens öra om förbud. Rök en joint om du vill det. Drick en flaska vin om du vill det. Men se till at må bra först, för först då inser du hur fel förbuds-sverige har när de lägger skulden på drogen istället för på sina egna brister.


Om författaren

Författare:
Jacob Zocherman

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2005 19:09

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: