sourze.se

Varför bad inte hockeykillarna om ursäkt?

"Vilken PR man som helst hade sagt Gå ut i media direkt - ni syns ju redan och så länge ni tiger blir det bara värre - säg som det var och framför allt BE OM URSÄKT!"

Hockeyskandalen har upprört många och i synnerhet många här på Sourze. Alla har åsikter och det är inte så ovanligt i sådana här situationer att debatten förs av förstår-sig-på-arna istället för de som är direkt inblandade. Nu har tjejen gått ut i Aftonbladets sportblad och berättat sin version vilket ger en förklaring till varför åklagaren lade ned saken. Hon minns ju knappast någonting och har därför knappast en berättelse utifrån vilken rättsväsendet kunde agera för hennes sak. Därför vilar saken i killarnas uppgifter och ärligt talat jag som läst så många sexmål på senare år har ganska lätt att genomskåda deras uppgifter. Vad som förvånar mig dock är varför Huselius, Tallinder och Lilja inte gjorde det självklara redan första dagen, nämligen att BE TJEJEN OM URSÄKT?

Givetvis har Lilja bett om ursäkt nu - fyra dygn och flera hundra spaltkilometer efter händelsen. Han tvingades av mediehysterin att agera, men frågan är om han hade agerat på samma sätt och bett kvinnan om ursäkt om det inte hade skrivits så mycket om saken i massmedia?

Nu får ni säga vad ni vill - men jag fattar inte varför tre killar överhuvudtaget vill sätta på en full tjej? Är det fel på mig om jag tycker att sex med en aspackad kvinna är lika ostimulerande som att lyssna på en fyra timmars debatt om skattereformer i Yttre Mongoliets riksdag? Vad kan killarna ha haft för njutning av saken egentligen? Om en kille på krogen är kåt och vill ragga upp en tjej är det rimligt att förvänta sig att tjejen också ska vara lika kåt och att hon ska vara med på saken. Men om det nu var som tjejen säger, nämligen att hon var så berusad att hon inte minns vad som hände, då är det rimligt att konstatera att killarna inte visade den minsta hänsyn och helt enkelt utnyttjade henne till någonting som hon, i normalt onyktert tillstånd troligen aldrig skulle ha velat ställa upp på? Jag säger det igen - varför insåg de inte att de gjort en dum sak och bad henne om ursäkt? Troligen beror det på den där grabbiga kulturen som Expressens Mats Olsson skrev om där han hävdade att sådant händer mycket inom Hockey och idrottsvärlden. Men herregud Mats Olsson - nu får du ge dig och berätta hela storyn, nämligen att den "kulturen" du skrev om inte bara råder inom idrottsvärlden utan också i högsta grad inom de flesta branscher som t.ex. Nöjesbranschen och definitivt i Mats Olssons egen bransch, Journalistbranschen där supande och knullande i onyktert tillstånd ständigt sker. Jag har alltid sagt att jag en dag ska skriva en bok om svenska journalisters sexeskapader. Problemet är att ingen skulle våga ge ut den av rädsla för journalisterna som jag skulle skriva om!

Huselius, Tallinder och Lilja gjorde det klassiska misstaget i en sådan här situation. De teg! Istället, när de insåg att deras namn och bilder spreds över hela landet på löpsedlarna och i TV rutorna, borde de ha gått direkt ut och sagt som det var och bett om ursäkt. Det förvånar mig att Hockeymyndigheterna och i synnerhet Tre Kronor inte tycks ha PR rådgivare som kan konsulteras i en sådan här situation. Vilken PR man som helst hade sagt "Gå ut i media direkt - ni syns ju redan och så länge ni tiger blir det bara värre - säg som det var och framför allt BE OM URSÄKT!" Istället talade killarna osammanhängande i TV och det lilla de sade kunde man knappast begripa - även efter att de trädde fram på en presskonferens efter råd av Leif Silbersky. Istället för att visa ödmjukhet och tala öppet för att ta död på spekulationerna satt de där och såg ut som tre små ledsna hundar så att vi alla skulle tycka synd om dem för att massmedia hade blåst upp saken så stort.

När Mona Sahlins kreditkortsaffär rullades upp gjorde hon samma sak. Hon teg. Det har också många andra kändisar gjort när de avslöjats för oegentligheter, men Gudrun Schyman är troligen det enda exemplet i modern tid där en känd person gått ut i TV direkt och sagt "Jag är alkoholist och jag ber om ursäkt!" Hon överlevde. Likaså när Björn Ulvaeus en gång ertappades rattfull i sin bil gick han direkt ut och bad alla om ursäkt. Hockeyspelarnas fall är kanske lite allvarligare, men ändå har de en gemensam faktor, nämligen att saken växte ur alla proportioner just därför att de var så stöddiga och inte bad om ursäkt på en gång!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2005 17:16

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: