sourze.se

Detta ÄR svensk hockey!

Sex, öl och machograbbar är en stor del av svensk hockey. De tre syndabockarna är bara toppen på ett isberg som aldrig kommer avslöjas.

Jag kan inte undvika att dra på smilbanden när omvärlden blir skakad av att den annars så fromma hockeykulturen har blivit nersmutsad. De tre NHL-spelarna räknas som undantag, som gjort ett litet snedsteg. Tre Kronors ledning låtsas som om de aldrig varit med om något liknande.

- Vi fullständigt fördömer händelsen och det som har förevarit. Det som de har utsatt den här flickan för tycker jag är fruktansvärt. Det är långt ifrån de normer och värderingar som svensk ishockey står för, säger förbundets ordförande Christer Englund

Jag själv har utövat sporten i tio år och min bild av svensk hockey skiljer sig markant från Englunds. De normer och värderingar som lärs ut av tränare, föräldrar och medspelare är, redan vid låg ålder, inget annat än renodlad manschauvinistisk Arnoldkultur. Redan vid åtta års ålder skriker tränarna om , kärringar och annat trevligt som hör hemma i denna manhaftiga SVENSKA ishockeytradition. Ju större hockeykillarnas biceps växer, ju mer indoktrineras de i den svettigt kränkande sportkulturen. Ungdomarna uppfostrats till virila broilers som både kan skjuta pucken mellan benen på motståndarmålisen, och på diverse hockeygroupies. Något prat om jämställdhet eller feministkultur är inte aktuell i dessa miljöer. Istället tycker man om att mäta varandras penisar, köra upp flaskor i anus samt prata om vems tjej som knullar bäst. Skyll på masspsykologi, dålig moral eller bara överflöd av testosteron, men denna vidriga sexuella inställning och svensk hockeykultur går hand i hand. Att det senare i livet inte bara är kvinnor som drabbas utan också homosexuella är knappast något som behöver nämnas.

Bara för att gallren på hjälmarna har tagits av och killarna nu är män med stora plånböcker, betyder det inte att de har övergett den gamla hockeyandan. Istället ökar spritkonsumtionen, tjejerna blir fler och synen på sex förvärras. Att detta är en del av ishockeykulturen vet de flesta, framförallt Tre Kronors förbundsledning. Det är också känt inom sportjournalistiska kretsar, men spelarna och reportrarna sitter i samma båt. När polisen och åklagare blandas in är det dock svårt att straffa spelare med sedvanliga kollektiva armhävningar. Då får man istället hänga ut några syndabockar och klassa dem som "omoraliska" undantag som helt skiljer sig från den annars så fina svenska hockeytraditionen. Att denna rövarhistoria sedan köps av alla blåögda sportälskare i Sverige är patetiskt.

Nej. Antingen accepterar vi att våra sporthjältar bara är hockeyspelare med en starkt snedvriden kvinnobild eller så tar vi tag i problemet. Sunt förnuft och ett slut på "nollningar" och kvinnliga könsord i omklädningsrummet skulle rätta till mycket redan vid låg ålder. Men framförallt måste vi öppna ögonen och bli medvetna om vidden av problemet. Att de tre spelarna stängs av från hockey-VM, av moraliska skäl, är befängt. Är det något som ska bort så är det omgivningens naiva blickar och förbundsledningens patetiska uppstädningsförsök. Men oroa er inte; när kamerorna stängs av fortsätter machokulturen att frodas och knullhistorierna att berättas. Det mina vänner, är riktig svensk hockeytradition.


Om författaren

Författare:
Axel Humlesjö

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2005 08:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: