sourze.se

Även groupies har ansvar

I hockeyskandalen som nu rullas upp kommer nästan alla till tals utom huvudpersonen, nämligen den unga kvinnan. Vem bryr sig egentligen om henne?

Så har drevet börjat rulla igång så smått i hockeyskandalen. Kvällspressen tävlar om att ha de godaste och mest luttrade sportkrönikörerna, ROKS och diverse feministiska debattörer muttrar surmagat om kvinnoförakt och faktumet att förundersökningen lades ner innan den ens hade börjat. Och visst, killarna är svin som borde lagt sig och sussat efter trekantmackan istället för att gå ut och leta fler trekanter på stan. Ingen ifrågasätter det. Vad däremot ingen talar om är varför inte den unga kvinnan funderade över att gå hem och sussa istället för att villigt hänga med tre hockeystjärnor upp på rummet. Ingen vettig människa tror väl att det var ytterligare en nattmacka, lite hockeysnack och en kopp the som väntade henne på rummet, eller?

Nej, hon hängde med tre killar och hade sex med dem i 8 timmar. Varför har ingen frågat henne: "Vad tänkte du på? Insåg du inte vad som skulle komma att hända?"
Men nej, istället går drevet efter killar som bara tänker enkelspårigt med huvudet som hänger mellan benen, försmådda spelarfruar och ett förbund som rasar i indignation över en kultur som borde varit begraven för länge sedan.

Men låt mig delge er en hemlighet. Så länge det finns kvinnor som står i kö för att få göra precis det som den unga kvinnan gjorde, nämligen få bli påsatta av en kändis av något slag, så kommer den kulturen att leva vidare. Vem lär dessa unga tjejer att ta ansvar för sig själva? Knappast hockeykillarna. Kvinnojourer, ROKS, feministdebattörer och andra då? Är de särskilt intresserade av att hjälpa dessa tjejer? Knappast, påstår jag. Man får tycka vad man vill om korkade svin till hockeyspelare, rockstjärnor, dokusåpadeltagare och liknande. De må vara svin och bete sig som sådana. Men varför ska de matas med detta utbud? Vari ligger orsaken till att unga tjejer skockas kring dem, tigger och ber om att just DE ska bli den lyckliga den natten? Och var är alla vettiga, kloka och mer mogna kvinnor som kan tala dem till rätta?

Kanske kan det här tragiska fallet bli en väckarklocka till alla tjejer som får erbjudandet om att följa med upp på rummet. Var inte lika enkelspåriga som killarna. Det går faktiskt att tacka nej och gå hem ibland.


Om författaren

Författare:
Fredrik Sjödin

Om artikeln

Publicerad: 14 feb 2005 11:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: