sourze.se
Artikelbild

Hur ska vi tolka Bibeln?

Tro inte på allt ni läser, var kritiska och kolla upp källorna...

I dagens Aftonbladet 10/12-04, s. 28 läste jag en intervju med Syster Ruth, en nunna från London som har rest runt i 228 ! länder för att tala om att jordens undergång är nära, närmare bestämt år 2006. Hon vill varna oss, men säger samtidigt att "genom att be och vara goda människor kanske vi överlever".

Vidare sa hon att Uppenbarelseboken förvarnat oss om diverse katastrofer, bl a attacken mot World Trade Center, vilket står i Uppenbarelseboken , 18:e kapitlet.
För mig framstår detta som fullständig rappakalja, men jag ville se efter om jag kunde se samma sak, vad tycker ni?

18
Babylons fall
Sedan såg jag en annan ängel komma ner från himlen. Han hade stor makt, och jorden lystes upp av hans härlighet. Och han ropade med stark röst:
"Störtat, störtat är det stora Babylon Det har blivit ett tillhåll för demoner, ett näste för alla orena andar, ett näste för alla orena och avskyvärda fåglar. Ty för hennes otukts skull har alla folk fått dricka vredens vin, och jordens kungar har horat med henne och jordens köpmän har blivit rika genom hennes makt och lyx."
Och jag hörde en annan röst från himlen säga:
"Dra bort henne, mitt folk, så att ni inte deltar i hennes synder och drabbas av hennes plågor. Ty hennes synder har tornat upp sig ända till himlen, och Gud har inte glömt det onda hon har gjort. Ge henne lika för lika, ge henne dubbelt igen för hennes gärningar. Häll upp dubbelt åt henne i den bägare där hon har blandat sin dryck. Ge henne lika mycket plåga och sorg som hon själv har omgett sig med glans och lyx.
Hon säger i sitt hjärta: Jag sitter som drottning, jag är inte änka och skall aldrig behöva sörja.

Därför skall hennes plågor komma på en enda dag, död och sorg och svält, och hon ska brännas upp i eld. Ty stark är Herren Gud som har dömt henne.
Och jordens kungar, som har levt med henne i otukt och lyx, skall gråta över henne och klaga, när de ser röken på avstånd, skrämda av hennes plåga. De skall säga:
Ve, ve, du stora stad, Babylon, du starka stad, på en enda timme har domen kommit över dig.

Och jordens köpmän gråter över henne och sörjer över henne eftersom ingen längre köper deras skeppslaster, deras laster av guld och silver, ädelstenar och pärlor, linnetyger och purpur, siden och scharlakan, deras tujaträ, saker av elfenben och dyrbaraste träslag, av koppar, järn och marmor, eller kryddor, parfymer och salvor och olika slag av rökelse, eller vin och olja, mjöl och spannmål, eller nötkreatur och får, hästar och vagnar och slavar och människoliv. De frukter som du längtade efter gick dig ur handen. Allt som glänser och skiner har du förlorat, och aldrig mer kommer någon att finna det.

De som handlar med sådana varor, de som blivit rika genom henne, skall stanna på avstånd, skrämda av hennes plåga, och gråta och klaga:
Ve, ve hennes denna stora stad, som var klädd i fint linne och purpur och scharlakan och lyste av guld och ädelstenar och pärlor. På en enda timme har all denna rikedom ödelagts.

Alla skeppare och alla som seglar med sina varor och sjömännen och alla som lever på sjöfart stannade på avstånd och ropade när de såg röken från bålet:
Var finns maken till denna stora stad?
Och de strödde jord på huvudet och ropade, gråtande och klagande:
Ve, ve, denna stora stad, som gjorde alla som har skepp på haven rika med sitt överflöd. På en enda timme har den ödelagts. Gläd er över detta, du himmel och nu heliga och apostlar och profeter! Gud har dömt henne och gett er upprättelse.

Och en väldig ängel tog upp en sten, stor som en kvarnsten, kastade den i havet och sade:
Så skall den stora staden Babylon med våldsam kraft slungas i djupet och aldrig finnas mer.
Aldrig mer skall sång och musik från harpspelare och flöjtblåsare och trumpetare höras i dig, aldrig mer skall någon hantverkare av något slag finnas i dig.
Ljudet från en kvarnsten skall aldrig mer höras i dig, ljuset från en lampa skall aldrig mer lysa i dig, och rösten av brudgum och brud skall aldrig mer höras i dig.
Dina köpmän var jordens herrar, ty alla folk förfördes av din trolldom. I den staden fanns blodet från profeter och heliga och alla dem som har slaktats på jorden."

Ja, vad tyckte ni?
Det går att få ut lite vad som helst ur den texten, det måste gå att koppla ihop den beskrivningen med diverse andra krig och katastrofer också.
I sista stycket i Uppenbarelseboken står det så här, vilket gör mig, som visserligen aldrig varit "kristet troende", lite fundersam, då jag har fått intrycket av att denne Gud ska vara en rätt schysst figur:

"Jag vittnar för var och en som hör profetians ord i denna bok: Om någon tillfogar något, skall Gud tillfoga honom de lidanden som det står om i denna bok. Och om någon tar bort något av orden i boken med dessa profetior, skall Gud ta ifrån honom hans del i livets träd och den heliga staden, som det står om i denna bok. Han som vittnar om detta säger:Ja, jag kommer snart.
Amen, kom, Herre Jesus.
Nåd från herren Jesus åt alla."

Snacka om dödshot!
Jag får inte riktigt ihop det med "vänd andra kinden till", "älska din nästa", "den som aldrig har felat kastar första stenen"…
Javisst ja, det var ju Jesus som sa det, inte Gud.
Hm. Det är lite svårt att kontrollera källorna här...
Fast om Jesus var Guds son och kom till jorden för att sprida Guds ord, så…?
Äh. Jag ger upp.


Om författaren

Författare:
Sandra Gustafsson

Om artikeln

Publicerad: 10 dec 2004 13:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: