sourze.se

Kristallnatten 9 november 1938

November och iskyla. Mörker. Vi tänder ljus för att inte uppslukas av natten men det finns osynligt mörker som är värre än det synliga.

November och iskyla. Mörker. Vi tänder ljus för att inte uppslukas av natten men det finns osynligt mörker som är värre än det synliga. Det är natten mellan den 9 och 10 november 1938. Kristallnatten. För över 60 år sedan var detta natten då judiska affärer och synagogor över hela Tyskland brändes ner och vandaliserades. Då män misshandlades och dödades ute på gatorna och 30 000 människor fördes till koncentrationsläger. En öppen och helt legaliserad terror- och våldsattack mot judar i nazityskland. Och det var ingen lynchmobb som löpte amok utan en välorganiserad attack som fått klartecken från högsta ort.

Den 9:e november anordnades minnesstunder över hela världen och i flera städer i Sverige till minne av Förintelsens offer och Kristallnatten. När mörkret är som mörkast, och höstångesten som starkast påminns vi om en av de mest svarta novembernätterna i mänsklighetens historia. Det finns många som undrar varför vi ska minnas det jobbiga, det avskyvärda det svarta? Och svaret är enkelt. Därför att det fortsätter att ske liknande saker 2004. Förföljelser, folkmord, brott mot mänskliga rättigheter och grovt kränkande av människor är vardagsmat i många delar av världen, inte minst i dessa tider. Det går att sätta namn på mörkret; Rwanda 1994, Bosnien 1992, Kambodja 1970-talet, Chile 1970-80- talen, Kina 1989, osv osv. Men det finns också platser där det sker just nu. Makten är en leksak som barn i sandlådan slåss om. Barn med maskingevär och minor istället för hink och spade. Samtidigt som de läser de här raderna dör befolkningen i ett land i Afrika. I Darfur i Sudan är halva befolkningen på flykt eller befinner sig i läger. Här utsätts kvinnor systematiskt för gruppvåldtäkter och smittas med aids. Där hoppet långsamt tvinar bort, medan övriga världen har drabbats av strutsmentalitet, står med armarna i kors och stoppar huvudet i sanden för att slippa se. Vaddå det är ju bara Afrika?

Kristallnatten var en natt då våldet och terrorn legaliserades. Kulmen på en rad förslagna politiska beslut och lagar som nazisterna stiftade för att segregera stora delar av befolkningen. I deras fanatiska raslära fanns människor som var degenererade, mindre värda än djur, parasiter på samhällskroppen. I slutändan väntade Auschwitz skorstenar och dödskammare dessa människor. Folkmord på romer, handikappade, Jehovas vittnen och homosexuella. Total förintelse av judar. 13 miljoner – män, kvinnor och barn. Och Kristallnatten var natten då förföljelsen av judar skedde inför offentliga dörrar, men världen valde att inte lyssna och inte se.

På kvällen den 9:e november hedrades offren för Kristallnatten 1938. Och alla de döda som mördades av nazisterna, de som vandrade in i skuggorna och aldrig återvände. Låt inte deras röster tystna. Glöm inte deras historia. Tänd ett ljus och skingra mörkret för alla de som förföljs och mördas i världen. Så att inte skuggorna blir fler och natten evig.


Om författaren

Författare:
Ninna Bengtsson

Om artikeln

Publicerad: 11 nov 2004 12:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: