sourze.se
Artikelbild

Därför är Bush bra för världen

"Det är under George W Bush tid som president som demokratin fått fäste där den varit som mest nedtrampad och tre miljoner kvinnor fick rösta."

"Fyra år till, fyra år till", jublade unga valarbetare vid republikanernas stora valvaka i Washington. Och de eftersläntrande rösterna till trots ser valet ändå ut att innebära en seger och framgångar för George W Bush - och
ett bakslag för ABB-supportrarna - Anything But Bush. Det har i Sverige tyckts nästan omöjligt att tänka sig någon annan utgång av valet än en demokratisk seger. "Hur kan Bush vinna när alla är emot honom", undrar nu många. Och visst har flera av presidentens förslag och handlingar varit svårsmälta och en del rentav oacceptabla. I kriget mot terrorismen är fånglägret på Guantánamo Bay ett brott mot rättsstatens principer. I kriget mot immoralen är inskränkningarna i människors fria livsval och fri abort beklaglig. Men det finns också tre starka skäl till varför det är bra för hela världen att George W Bush får förnyat förtroende:

Bush gillar frihandel. Hela världen borde glädjas över att en frihandelsvän får fortsätta i Vita huset. Bush för en tydlig frihandelspolitik som gynnar både konsumenter och länder behöver det allra mest. För att kunna minska fattigdomen och nå ett högre välstånd oerhört beroende av frihandeln. Samarbete och fri handel mellan länder öppnar också upp samhällen mot omvärlden och innebär ofta en ökad respekt för mänskliga fri- och rättigheter. Globalisering, inte protektionism, leder till en rikare värld.

Bush vill garantera fria val i mellanöstern. Det är under George W Bush tid som president som demokratin fått fäste där den varit som mest nedtrampad och tre miljoner kvinnor fick rösta. Unga flickor i Afganistan får nu gå till
skolan för att lära sig läsa och räkna. Det är inget annat än en feministisk revolution valet till parlamentet den 31 januari nästa år. Kan demokrati och mänskliga rättigheter upprättas i Irak och Afganistan och stå som exempel för resten av regionen är det en insats för hela världen som är mer än historisk.

Bush upprättar egenmaktens idéer. Både i USA eller Europa är mer av stat och politik är inte svaret på alla samhällsproblem. Lösningen måste ta utgångspunkt i människors eget ansvarstagande, inte hur myndigheter och
byråkrater ska ta ansvar åt folket. Bush talar om "ownership-society"; ägandedemokrati, möjligheten att bestämma över och kontrollera sin egen ekonomi, vilket skapar en fast grund för individens frihet och trygghet.
Det egna ägandet och möjligheterna till ett privat sparande ger en trygghet som inte kan ersättas av aldrig så heltäckande eller förfinande offentligt finansierat välfärdssystem. Med George W Bush som president finns det en politisk ledare som står för idén om att stärka den enskilda människans egenmakt och ansvar.

Det finns all anledning för europas ledare - Gerhard Schröder, Jacues Chirac och Göran Persson att inte bara se olikheter och det man inte gillar, utan också inspireras av det bästa hos de idéer och värderingar som representeras av det amerikanska presidenten. Låt oss hoppas att den
amerikanska presidenten de fyra åren inte bara visar ekonomiskt eller militärt ledarskap - utan också idépolitiskt!


Om författaren

Författare:
Henrik Von Sydow

Om artikeln

Publicerad: 03 nov 2004 18:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: