sourze.se

Lätt att tjäna pengar på hundpäls!

Förra veckan satte vi upp affischer över hela Sverige med rubriken: "Är du trött på din hund eller katt? Vill du tjäna lite extra pengar?"

Vi utgav oss för att vara den skumma pälsexportören Furexport.se, som "ger ca 500 kr för din hund och 200 kr för din katt, för att sedan göra päls av djuret och skicka det på export till Asien, där det just nu är stor efterfrågan på hundpäls".

Vi som har satt upp affischerna är en nystartad svensk ideell organisation, Animal Protection Network, som arbetar för att stoppa djurplågeriet av katter och hundar i Asien. Katt- och hundpälsindustrin omsätter stora summor pengar. Förra året slaktades 13-16 miljoner hundar och 4 miljoner katter i Asien för att bli päls och kött. Katter och hundar flås ibland levande för att bli päls för att pälsen inte ska skadas och torteras till döds för att bli smakrikt och potenshöjande kött. Ju mer hunden har lidit innan, t ex genom att man krossar dess ben eller bränner av pälsen med blåslampa, desto mer adrenalin frigörs i blodet och således desto nyttigare och godare anses köttet bli.

Jag tycker att det är skrämmande är att Furexport mycket väl skulle kunna finnas i Sverige - det de gör är fullt lagligt. Det är inte heller illegalt att importera katt- och hundpäls från Asien till Sverige. Pälsen har hittats till salu i flera svenska affärer, som detaljer på kläder och skor. De flesta skulle nog avstå från att köpa dessa produkter om de visste att det handlade om hundar och katter, men pälsen säljs under falskt namn. Varför har Sverige ännu inte förbjudit import av katt- och hundpäls? Något som exempelvis Danmark, Italien, Grekland, USA och flera andra länder redan gjort. Regeringen har flera gånger lovat att förbjuda import av katt- och hundpäls, men inget händer. Och det finns starka intressen som inte vill ha en sådan lag. Bara i Storbritannien såldes katt- och hundpäls för över 70 miljoner svenska kronor förra året.

Trots att det är förbjudet att slakta hundar för köttets skull i både Sydkorea och Filippinerna slaktades där under förra året 2 miljoner respektive 100 000 hundar. Illegalt. Polisen bryr sig inte. Innan slakten förvaras hundarna med benen hopbundna. Ofta binder slaktarna ihop frambenen vid hundens mage, men det händer också att de binder ihop frambenen bakom ryggen på hunden. Nosen binder de först ihop med ett snöre varefter en konservburk träs på. Allt för att göra hunden mer lätthanterlig och försvarslös i väntan på dess tur att slaktas. Vår samarbetspartner i Filippinerna arbetar dygnet runt med att göra tillslag på slakterier för att frita hundar. För att kunna göra det måste de betala polisen för att följa med. Varje hund kostar i snitt 90 kronor att rädda inklusive fritagning och rättegångskostnader för att fälla den ansvarige. För en regeringstjänsteman som var involverad i ett omfattande hundslaktbrott i september 2004 väntar nu ett långt fängelsestraff.

Syftet med våra affischer var att vi ville väcka engagemang och känslor - och det gjorde vi med besked. Det var inte meningen att göra någon arg, men vi kände att något behövde göras. Och vi blev totalt nedringda av upprörda människor. Folk ringde och grät i luren. En kvinna hade rivit ner alla affischer hon sett, för att sedan när hon hade gått in på furexport.se och förstått det verkliga syftet, tejpat ihop alla affischerna och satt upp dem på stan igen. Vi är glada att vi har fått så många och starka reaktioner. Det är ett bevis på att folk verkligen bryr sig om hundarna och katterna i Asien! Och de behöver verkligen all hjälp de kan få. De har reducerats till en lättproducerad och billig produkt vars få rättigheter negligeras. Jag kommer i alla fall att göra vad jag kan för att ge dessa varelser den framtid som de förtjänar.

www.animalprotection.se


Om författaren

Författare:
Anna Almberg

Om artikeln

Publicerad: 26 okt 2004 17:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: