sourze.se

Stina kommer inte att bli pop-stjärna

Om några år kommer Stina Joelsson också att hitta sig själv och komma till samma insikt och hon kommer att bli lyckligare när hon inser att hela Idol-äventyret bara var en bisarr livserfarenhet.

Stackars lilla gumman Stina Joelsson som skriver att hon är "livrädd varje fredag" när det är dags att stå på scen i TV4s program Idol 2004! Hon klagar över att hon blivit juryns "hackkyckling" och hon säger att hon ibland "känner starkt för att lägga av" och tillägger att "tanken på att fortsätta är skrämmande och motbjudande". Ska jag tycka synd om henne eller ska jag läxa upp henne om vad det är för bransch hon gett sig in på? Jag föredrar det sistnämnda för det är knappast synd om Stina, och oavsett hur många s.k. "fans" hon påstår sig ha bland TV tittarna är en sak alldelles glasklart, nämligen att, precis som i dokusåpastjärnornas fall kommer Stina Joelssons lilla tid i rampljuset med stor sannolikhet att ta ett abrupt slut när Idol 2004 är avgjort. Sverige kommer att glömma henne och hon kommer att gå vidare med sitt liv med erfarenheten i bagaget. Tro mig kära läsare, det här är inte frågan om någon artist att räkna med utan Stina Joelssons medelmåttiga framträdanden i TV samt henne egna utsagor nu här på Sourze påvisar tydligt att hon INTE är och kommer aldrig att bli en riktig pop artist.

I programmet Idol 2004 finns det egentligen bara två två stycken tävlande som har klara möjligheter att bli popstjärnor i dagens tuffa musikdjungel. Dessa är Darin Zanyar och Daniel Lindström. Jag har tidigare skrivit att jag trodde att Darin Zanyar skulle vinna tävlingen och bli stor pop stjärna. Jag står fast vid min åsikt att Darin kommer att bli en stor popstjärna, men under programmets gång tycks Daniel ha gått om Darin hos TV tittarna. Detta beror inte på att Daniel är bättre än Darin utan det beror på att Daniel är 26 år och är lite mer scenerfaren än 17 årige Darin som om två eller tre år kommer artistiskt att flyga förbi Daniel Lindström som ett raket. Men Daniel kommer också att bli popstjärna dock inte på samma nivå som Darin som också råker vara en slipad låtskrivare. När jag nu talar om dessa två killar talar jag om "artister att räkna med" därför att de innehar visa egenskaper som skivproducenter söker hos blivande artister. Trots att de flesta av de övriga deltagarna i Idol 2004 sjunger hyfsat bra och har diverse olika utstrålningar saknar de just dessa speciella egenskaper som skivbranschen kräver för att man ska lägga ut miljontals kronor för att lansera dem på skivmarknaden. Vad folk i allmänmhet och många unga blivande artister i synnerhet ofta tycks glömma i dag är att det inte räcker att man bara sjunger bra och att ha utstråling! Det krävs en annan sak som jag inte riktigt kan förklara mer än att säga att den då 19 årige Eva Dahlgren hade den "saken" när Bruno Glenmark upptäckte henne för 23 år sedan och Lisa Nilsson hade också den "saken" vid 18 års åldern när jag upptäckte henne år 1988. Andra artister som hade den "saken" när jag först träffat dem för många år sedan innan de började sina artistkarriärer är Peter Jobäck och Robert Wells. Mikael Rickfors hade den "saken" när han upptäcktes av managersn till The Hollies på 70 talet och Lisa Ekdal hade samma "sak" när skivbolaget EMI upptäkte henne i början på 90 talet. Jag tror att ni förstår vad jag menar.

Jag menar inte Stina något illa, och jag vill henne bara väl, och även om jag nu låter lika elak som juryn i Idol 2004 vill jag kasta verkligheten framför lilla Stina för hennes eget bästa. I hennes fall kan jag nästan garantera att det inte finns ett skivbolag i Sverige eller utomlands som är beredd att satsa på henne som artist. Detta beror på två saker 1 att Stina inte har den där "saken" som en artist ska ha och 2 Den investering som krävs för att lansera en artist i dag ligger i storleksordning 2 - 3 miljoner kronor. För att återhämta dessa pengar måste artistens skivor sälja i åtminstone 70 - 80 tusen CD skivor och det kommer Stina Joelsson aldrig att klara av. Skivköparna i dag är svårflörtade. Ta till exempel Lena Philipson som är rutinerad populär artist. Hennes senaste skiva i anslutning till Melodifestivalen 2004 har sålts i ca: 60.000 exemplar, vilket är en rekordhög siffra i dagens svåra marknad.

Det är onekligen synd om ungdomar som Stina Joelsson. TV4 utnyttjar dem precis som TV3 utnyttjar dokusåpafolket i "Robinson" och "Farmen". De får falska förhoppningar om att bli kändisar och det bara resulterar i katastrofala kriser som ofta leder till att de behöver söka hjälp tillbaka till ett normalt liv genom psykologer. Det är en av dagens pengarstyrde mediasamhällets vidriga utveckligar som uppenbarligen förstör livet för många ungdomar. Det kommer att pågå ett tag till, men jag misstänker att något nytt kommer att ersätta fenomenet när TV tittarna i allmänhet och annonsörena i synnerhet tröttnat på dokusåporna.

Men det verkar som om Stina förstår vad hon har gett sig in på och det tycker jag är bra. Hon skriver så här: "trots allt så har jag själv gett mig in i leken och då får jag givetvis tåla det". Och att "tåla det" betyder att man rimligtvis måste kunna förstå att juryn inte finns där för att hylla alla bara av snällhet utan juryns uppgift är att säga vad de tycker, vilket de har gjort och fått oerthört mycket obefogad kritik för. Kritiken har kommit från journalister på kvällstidningarna vars enda syfte är att skapa sensatiopn för att sälja lösnummer. Vem på fullaste allvar tror på att Expressens eller Aftonbladets journalister bryr sig om att juryn sågat Stina Joelsson och andra deltagande?

Jag minns en mycket envis ung sångare på 80 talet som tjatade som f-n på mig om att få skivkontrakt. Men jag tyckte inte att han hade den där "saken" som jag skrivit om ovan och det slutade med att jag sade det direkt till honom ungefär som juryn i Idol 2004 har gjort till många deltagande. Han blev skitsur och talade om för mig att jag "gått miste om en världstjärna"... men jag stötte på honom många år senare när han gick på stan med sin sambo och sina barn. Han rusade fram till mig med ett stort leende på läpparna och frågade om jag kom ihåg honom vilket jag inte riktigt gjorde men blev påminnd av hans berättelse om hur jag hjade sågat honom. "Fan vad du hade rätt Billy", utbrast han och tillade att han idag är lycklig i sitt liv då han för länge sedan kommit till insikt om att han inte kan bli popstjärna. Han hade hittat sig själv.

Om några år kommer Stina Joelsson också att hitta sig själv och komma till samma insikt och hon kommer att bli lyckligare när hon inser att hela Idol-äventyret bara var en bisarr livserfarenhet. Lyckan önskar jag henne av hela mitt hjärta - men någon artist kommer dessvärre stackars Stina aldrig att bli och hon kommer så småningom att förstå varför Juryn var så tuff mot henne... Och hennes s.k. "fans" bland TV tittarna? De kommer att snabbt glömma Stina och ansluta sig till den som vinner Pop Idol. Så är det alltid och så kommer det att bli!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2004 00:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: