sourze.se

Från svart till vit marknad

Jag har en vision och en önskan:

Att alla seriösa företagare, med möjlighet till att arbeta svart, ignorerar den svarta marknaden och går ihop för att avslöja dessa falska konkurrenter. Skattemyndigheterna har inte tillräckligt med resurser till att själva gör det och mer resurser kräver ökade anslag. Varför då inte, du som är en seriös företagare med större insyn över dessa, göra det själv? Du skulle innebära guld och gröna skogar för dig att vinna, på den vita marknaden. Samtidigt som den öppnar möjligheter för nya företagare att konkurrera.

Ta till exempel restaurang - och hantverksbranschen. Det är knappast den ensamma byggmästaren som arbetar svart, vilket han inget har att vinna på, med risk för sköntaxering. Svartjobben står, med all sannolikhet, den anställde snickaren för. Han som inte löper risk för att bli skönstaxerad. Detsamma gäller alla seriösa hårfrisörer, den stora boven som saboterar den vita marknaden, är den arbetslösa frisören som extraknäcker vid sidan om sitt bidragsstöd.

Visst spelar skatter och avgifter över anställda stor roll, vilket problem företagarna bör fortsätta att kritisera. Men den som själv ingen skatt betalar, har ingenting att kritisera.

Inte på något sätt så, att jag tror på en 100 procentigt vit marknad. Svartjobben beror till viss del, på grund av mänsklig girighet. Men när den riskerar att förstöra en realistiskt fungerande marknadsekonomi, varför då låta den fortsätta?

Själv skulle jag aldrig komma på tanken att sälja eller köpa en tjänst svart. Inte för att jag gillar att betala hög skatt, utan därför att det är ett brott mot systemet. Kapitalism betyder, enligt ”Bra böckers svenska ordbok”: ” ett samhällssystem där pengar och produktionsmedel ägs av enskilda personer”. Det marknadsekonomiska system vi liberaler föredrar.

Om vi förstör detta system, som genererar skatteintäkter till allmännyttan, förlorar vi vår trovärdighet. Men om vänstersocialistiska sympatisörer gynnar den svarta marknaden, visar det bara vad de egentligen tycker: höga skatter är bara bra, om andra tvingas att betala dom.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2004 21:26

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: