sourze.se

Tolv år i riksdagen

Miljöpartisten Yvonne Ruwaida är inne på sin sista mandatperiod i riksdagen. Partiet har som tumregel att ingen riksdagsledamot ska sitta som representant mer än tolv år.

Är detta bra eller dåligt? Å ena sidan kan det tolkas som ett demokratiskt ingrepp att en riksdagsledamot, vald enligt den representativa demokratins ordning, hindras fortsatt mandat – trots väljarnas önskemål. Å andra sidan innebär ett liknande ingrepp, vitalitet och förnyelse i Sveriges representativa demokratimodell. I USA får en president inte sitta mer än två perioder i rad.

Miljöpartiets starke man Gustav Fridolin motionerar nu om denna regel, gällande för samtliga partier och SSU hakar på. Bara för att en politisk broilers som Yvonne Ruwaida, med bakgrund som ordförande för "Grön ungdom" inte får sitta kvar i riksdagen efter valet-2006, innebär inte det att hon är "slut som politiker": hon kan påverka på andra sätt som är minst lika slagkraftiga.

En partipolitisk princip, om att en representant inte bör bli omvald efter tre mandatperioder, kan bräcka den alltmer karriärfixerade politiska bilden och skapar förhoppningsvis mer visionära politiker med mål att förverkliga det de går till val på. Ta till exempel före detta partisekreteraren Lars Stjernkvist, numera ledarskribent på "Skånska Dagbladet": s S-sida.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 16 okt 2004 07:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: