sourze.se

Kapitalismen ifrågasätts 2

I min tidigare artikel "Kapitalismen ifrågasätts, men..." skriver jag "Varje transaktion berör enbart de avtalande parterna och inga andra".

Tänk om, istället för att allting skall krånglas till in absurdum, förändras samhällsstrukturen så att detta är en självklarhet; ingen moms eller annan påtvingad skatteindrivning, ingen bokföring, inga svartjobb, ingen deklaration, ingen kronofogde, ingen skattemyndighet osv…

Istället så är man som konsument och skattebetalare medlem i en organisation som har avtal med dem som bedriver regionens vård, skola, omsorg osv. Som kund när jag passerar kassan, så håller jag t.ex. min tumme på rätt ställe på en liten dosa som jag alltid bär med mig dosan ersätter plånbok, kontokort, alla nycklar, sjukjournal, användarnamn, password, "laserpekare" osv., och riktar den mot ett litet "fönster". Omedelbart överförs köpsumman från mitt konto till säljarens.

För att de som bedriver vård, skola, omsorg osv., skall kunna betala ut löner så minskar varje medlemskonto inom regionen med t.ex. 0,6 kl. 2 varje natt. Samtidigt överförs samma totalsumma som kontona minskats med, avtalsenligt fördelat till de "offentligt" anställdas medlemskonto. Nästan alla regionens administrationskostnader skulle på så sätt kunna elimineras, med sådana tekniska system som utan tvekan i princip redan finns. Staten bör normalt inte behöva befatta sig ett dugg med detta. 0,6 procent per dygn blir cirka 18 procent per månad, mot de över 30 procent som det kostar med dagens system. Detta bör kanske räcka med tanke på alla administrativa arbetskostnader som kan elimineras.

Varför görs praktiskt taget ingenting för att förenkla samhällsstrukturen? Samtidigt räcker de arbetande människors arbetsinsatser inte till för allt som är angeläget, därför att så många jobbar med sådant som mycket enklare bör kunna utföras av datorer och maskiner, till i det närmaste försumbara kostnader.


Om författaren

Författare:
Uno Hansson

Om artikeln

Publicerad: 14 okt 2004 08:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: