sourze.se

Äntligen gör Calle Jonsson rätt!

Några timmar efter att min senaste artikel om Calle Jonsson publicerades kom nyheten om att han har bestämt sig för att åka till Grekland.

Äntligen gör Calle Jonsson rätt för sig! Några timmar efter att min senaste artikel om honom publicerades kom nyheten om att han har bestämt sig för att åka till Grekland. Beslutet är bra och han gör rätt, även om man knappast kan undvika att tillägga att han gör det nu på grund av att han inte har något annat val! Om Calle är oskyldig hoppas jag innerligen att han blir friad så han kan gå vidare med sitt liv. Men det finns ändå en hel del intressanta aspekter kvar kring den här historien.

Egentligen har jag tyckt synd om Calle från första dagen. Han är troligen en vanlig ung svensk pojke som uppenbarligen råkat ut för ett missöde utomlands. Jag intresserade mig för fallet när jag märkte att så många av hans rådgivare tycktes ge honom dåliga råd. Jag tyckte också att det var oansvarigt av hans mamma och i synnerhet av hans advokat Lief Silbersky att uppmuntra honomn till civil olydnad. Mina artiklar har inte handlat om skuldfrågan i fallet utan snarare om Calle Jonssons avsaknad av ansvar att inställa sig vid en domstol i ett annat EU land. Jag har också vara kritisk mot Lief Silberskys antagande om att greklands rättsväsende inte går att lita på när han själv vet att det inte är ett dugg bättre i Sverige!

Jag reagerade också starkt på massmedias behandling av Callefallet. Massmedia förtjäner en hel del kritik för rapporteringen kring fallet. Utan att saken prövats av en domstol har de flesta medier, medvetet eller omedvetet, tagit Calles parti genom att utgå ifrån att han är oskyldig och de har utmålat honom som någon slags stackare samtidigt som de utmålat det grekiska rättsväsendet som en stor bovv! När Calle satt i TV4 Nyhetsmorgons soffa 04 10 13 tittade Tilde de Paul på honom med minst sagt sympatiska ögon. Frågorna som ställdes handlade förstås om de lagtekniska angelägenheter som tycks styra fallet i det här skedet, men det märktes att programledarna tyckte synd on killen. Här kan jag inte låta bli att säga att om Calle hade hetat Mohammed hade han troligen inte bjudits till TV4s morgonprogram! Jag talade med en av TV4s redaktörer som påstår att man hade bjudit in personen oavsett hans etniska bakgrund - men jag tror inte ett dugg på henne!

Jag vill återigen upprepa att om Calle är oskyldig då ÄR DET SYND OM HONOM, men är det inte lite tidigt att dra den slutsatsen? Vi känner ju bara till Calles version av händelseförloppet och vi har inte en susning om den grekiska åklagares version, förutom att den har svartmålats i media och påståtts vara fylld av oegentligheter. Massmediernas speciella behandling av Calle Jonssonfallet väcker också frågan om särbehandling av infödda svenskar i samhället. Jag behöver knappasrt övertyga någon om att fallet inte ens hade uppmärksammats på samma sätt om Calle Jonsson hade hetat Mohammed och bodde i Fittja, Rosengård eller Hjälbo! Men jag kan absolut försäkra er att om Calle hade varit en invandrarpojke hade jag fortfarande skrivit mina artiklar i fall han begick civil olydnad såsom Calle gjort!

Men huvudsaken nu är att Calle tycks ha insett att han måste åka till Grekland och "face the music". Vad som oroar mig nu är hur svensk massmedia kommer att bevaka den eventeulla rättegången. Jag ser två olika scenarion: 1 Calle blir friad och kommer hem som en hjälte. Istället för att återupprätta det grekiska rättsväsendet som de tidigare smutskastat kommer de troligen att göra Calle mer känd än han redan är. Det skulle inte förvåna mig om vi ser honom i någon dokusåpa eller i veckoblaskorna i någon premiär! eller 2 Calle blir fälld och svensk massmedia, istället för att analysera och förklara den fällande domens grunder kommer med stor sannolikhet återigen att såga det grekiska rättsväsendet och göra Calle till en ännu större stackare än de redan gjort honom till.

Oavsett hur det blir, kommer vi att glömma Calle Jonsson inom ett halvår efter domslutet, därför att han då inte längre kommer att sälja lösnummer. Lycka till Calle. Hoppas det går bra för dig och jag hoppas att jag kan återkomma med en artikel om ditt eventuella frikännande! Men Silbersky & Co - alltså dina rådgivare… devetefan… de kan inte undkomma kritik oavsett utfallet!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 13 okt 2004 12:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: