sourze.se

Finalist augusti-september

Så är det dags att utse vem av de nominerade under augusti-september som ska bli årets fjärde finalist i poesiskolan.

Som vanligt inleder jag med att berätta att: finalistavgörandet vidhäftas inte med någon motivering till valet. Motiveringarna tycker jag finns att läsa i de föregående nomineringstexterna.

Också precis som vanligt är att det här är ett mycket svårt val. De nominerade är inte nominerade för ingenting, och att försöka ge sig i kast med uppgiften att jämföra "vem som är bäst" av dessa jämbördiga skribenter är ingen bra idé.

Varenda en av poeterna överträffar varandra stort, var och en på sitt eget sätt. Och det är ju det som gör dem till nominerade; de har allihop en framträdande individualitet och stilistisk särprägel, som gör att de inte k a n jämföras med ett dugg annat än möjligtvis med sig själva och sina egna prestationer. Varje skribent har också någonting som tilltalar mig mycket starkt, men detta sker på olika plan. Jag är alltså inte fast besluten om att en speciell stil, ett speciellt språkbruk, eller en speciell form ska vara "facit" för för "hur alla dikter bör skrivas och se ut" för att tilldra sig mitt val eller gillande. Nu har jag hört en misstanke ryktas i korridorerna om att: skriver man mera som jag själv gör, så blir man säkert vald.

Men det fungerar inte alls så, snarare tvärtom. Jag kan bli direkt besviken om jag märker att någon försöker "ta efter", helt oavsett om det gäller mig själv eller någon annan. Att tävla i poesi är egentligen både orättvist och omöjligt. Var och en kommer alltid att vara den "bästa poeten" i någons ögon, och man kan inte underkänna någns smak eller tycke som mindre värda.

I detta befinner jag mig litet i en situation av att vara mor till flera barn som bara får behålla ett av dom. Vilken mor vill utsättas för detta omänskliga dilemma? Man älskar sina barn precis lika mycket, det är bara det att kärleken för ens barn är individuellt olika, men ingenderas kärlek känns eller är mindre än de andra kärlekarna. Nu hoppas jag att den här symboliken förklarade något och inte blir upptakten till en diskussion om hur man är funtad som vill jämföra dikter med barn! Det är inte så mycket i livet som bör eller skall tolkas bokstavligt, det är i vart fall något jag lärt mig.

Men nu ska jag inte "dra ut tänderna långsamt" under lindrande småprat, utan komma till saken:


Hittills nominerade skribenter under året är:

Xerxes Wennerstierna
Ambjörn Madegård
Emma Karlsson
Margareth Osju
Sandra Lundgren
Gun Lundberg
Jessica Rudin
Stefan Persson
Johan Åkesson
Karina Martinsson
Christobal Engström Duran
Karin Dahlin
Åsa Welin
Ari Eskelinen

Nominerade från augusti-september är:

Emma Karlsson
Ambjörn Madegård
Jessica Rudin
Gun Lundberg

Tidigare finalister under året är hittills:

Tina Fallgren
Margareth Osju
Xerxes Wennerstierna


Finalisten för augusti-september är:

- Ambjörn Madegård!


Nu återstår en nominering och ett finalistavgörande till, innan finalisterna kommer att göra upp om vem som är vinnare av årets poesiskola i december. Tänk på, att december inte blir en vanlig tävlingsmånad. December kommer att upptas av tre avgöranden från oktober-november; sista nomineringen, sista finalistavgörandet och allra sist: vinnaren av årets poesiskola.

Mina vänner, lycka till nu och kom ihåg att leva väl!


Om författaren

Författare:
Isabella Mendrix

Om artikeln

Publicerad: 09 okt 2004 13:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: