sourze.se

Om allt

Detta kommer att handla om allt.

Har ni nånsin funderat över hur allt blir värre och värre hela tiden? För tre år sedan så flög det in flygplan i två höghus i New York, vilket resulterade i en massa dödsfall, till största delen vuxna. Nu, för nån vecka sen, ockuperade ryska terrorister en skola. En skola som dom senare spränge och på så sätt hade dom ihjäl ett par hundra människor, till största delen barn. Vad har hänt på tre år som får folk att gå från att döda vuxna till att folk dödar barn? Är det alla tomma löften från politiker? Är det alla konstiga lagar? Är det för höga skatter? Är det den senaste trenden att vara ond? Vad driver folk som medvetet dödar barn i femårsåldern? Jag kan inte svara på det, men personerna i fråga verkar synnerligen mentalt störda på något vis.

Vidare så ses ju en känd människas liv som mer viktigt än en okänd. Ett bra exempel är det som hände elfte september för ett år sedan. I Sverige avled två personer den fredagen, båda två hade dagen innan blivit knivskurna av mentalt sjuka människor. Det ena offret var Anna Lindh, som hela Sverige sörjer och som det fortfarande står om hur jobbigt det är utan henne, i tidningarna. Det andra offret var en femårig flicka som satt i sandlådan på sitt dagis, när det kom en okänd man och knivskar henne med uppsåt att döda henne. Det lyckades han med. Visste du ens att detta hade hänt? Eller var det bara en sån dum och ointressant artikel som du bara bläddrade förbi när du läste tidningen? Du kanske inte ens läser tidningen?

Förhållandet i skolor, daghem, dagcenter, inom vården samt inom äldrevården har blivit mycket sämre de senaste åren. Det kanske är rimligt, med tanke på att fångarna i våra fängelser får mat för mer mer än dubbelt så mycket pengar som ungdomar, utvecklingsstörda, sjuka och gamla får.

Tänker du ofta på hur mycket lidande det finns ute i världen? Inte? Naturligvis gör du inte det. Du, liksom jag, har ju fri tand och läkarvård fram till 20. Du och jag har dator, bredband, tv, dvd och videospelare. Fina märkeskläder? Blir du arg om någon rufsar till din frisyr i skolan, den frisyr som du kämpat hela morgonen med. Vad gör du om din dator kraschar eller om ni får strömavbrott? Svär du och blir otålig i väntan på reparation? Vad gör du om ditt hus brinner ner om du inte har några vänner, ingen släkt och ingen försäkring? Om du får bo på gatan och sälja dig själv för att ha råd med mat?

Tänk då hur dålig våran skola och vård är, hur konstigt politikerna har balanserat vår ekonomi, hur sjuka människor det finns här. Och trots det så har vi det rätt skönt här. Behöver inte bry oss så mycket om saker och ting. Vill man så kan man skita i skolan, leva på soc och suga musten ur vårat samhälle, som fler och fler i vårt land gör. Det är inte många länder som har det så bra som vi, och det trots att vi inte har det bra alls. Du uppskattar inte vad du har fått och det du lever på. Du bryr dig inte om folk i andra länder. Du bryr dig bara om dig själv och kanske din familj. Vad har du gjort för att förtjäna ditt liv i ett I-land? Vad gör dig bättre än folk i fattiga länder?


Om författaren

Författare:
Rikard Wijmer

Om artikeln

Publicerad: 27 sep 2004 18:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: