sourze.se

Nu går jorden under

Vi räds anarkismen och ler i mjugg åt gamle token Strindberg som ville störta världsekonomin.

Religioner av olika slag talar om jordens undergång, filosofer förespår civilisationernas kollaps. Ibland sträcker vi oss till att tolka våra breddgraders bibel och dess skrift om apokalypsen som en statisk företeelse; vi lever och en dag dör vi, samma sak med världen; den finns och sedan finns den inte mer.

Vi räds till exempel anarkismen som rörelse eftersom den förespråkar kaos och vi ler i mjugg åt gamle token Strindberg som ville störta världsekonomin genom att göra guld. Han kallades nerbrytare och i "Jardin des plantes" valde han kaoset som i ett galaktiskt perspektiv är välorganiserat framför kemins längtan efter förminskning:

"Pilgrim, som vandrar förbi, om du vill följa mig, skall du andas friare, ty i mitt Universum härskar oordningen, och det är friheten."

Önskan att bryta ner kom sig av lusten att få bygga upp. I h:ström - Text & Kulturs serie Subaltern är första temat apokalyps kommande teman; amerika, erotika, musika.

Martin Häggkvists essä "Modernitet & undergång - om traditionell tidsuppfattning och Kali Yuga" berör äldre kulturers syn på apokalypsen som en återfödelse och de olika åldrarnas svängningar i hinduistisk och grekisk tro. Häggkvist visar att förändring är en nödvändig naturlag och att nerbrytning och kollaps av moral och värderingar är oundvikliga i ett långsiktigt perspektiv. När en era gått ner sig tar en ny era vid och nya värderingar uppstår.

Subaltern Apokalyps rymmer med sina 165 sidor tjugotre texter och ett gediget bildmaterial. Varje skribent och bildkonstnär spinner fritt på temat och orden hinner aldrig kallna. "Det finns ingenting så personligt som förhållandet till slutet. Förhållandet till döden, förhållandet till konstaterandet att en fas, period eller epok definitivt är över, till ända, finito." Carl Abrahamssons första rader i en av raden briljanta essäer låter skönja antologins röda tråd.

Texterna bjuder inte bara in till tro och vetande kring liv, död och metamorfos, de doppar även pennan i synen på politik, medicin och person. Jag tycker, som bekant, att vi behöver en motvikt till den uniformitet vilken ges alltför stort utrymme i svensk litteratur av idag. h:ström - Text och Kultur framstår, med Subaltern Apokalyps och andra titlar, som nybyggare i utgivning av nerhyssjade, djärva och "besvärliga" röster. Här talar jag om en kulturgärning av betydande mått, kanske inte i Svenska Akademiens eller de salongsfähiga epigonernas ögon, men för de vars ögon tröttnat på att läsa samma bok om och om igen oavsett vilken bok de väljer att öppna.

Boktips: Subaltern - Apokalyps h:ström - Text & Kultur
Redaktör: Erik Jonsson
Skribenter: Torbjörn Säfve, Gabriella Håkansson, Nikanor Teratologen, Einar Heckscher, Ladislaus Horatius, Hedda Jansson, Stefan Hammarén, Bo I. Cavefors, Vladimir Aurum Oravsky m fl.
Illustratörer: Amanda Ooms, Christer Blomqvist, Elin Björklund m fl.

Fotnot: Mer om h:ström - Text & Kultur: www.hstrom.nu


Om författaren

Författare:
Stefan Whilde

Om artikeln

Publicerad: 20 sep 2004 22:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: