sourze.se

Myter om droger - del 1

Alla som förnekar att de är beroende har problem och är - beroende.

Hej och välkommen till min serie av artiklar om myter kring droger. Det finns många myter där ute, både positiva och negativa. Tyvärr upplever jag att de negativa myterna sprids medvetet av ett etablissemang med ambitionen att skapa det narkotikafria samhället. Logiken är enkel, i ett narkotikafritt samhälle kan ingen bli beroende av och få problem med droger. Tyvärr kan vi inte skapa ett narkotikafritt samhälle och det går enkelt att bevisa genom att vi tittar på våra fängelser. De ofriaste personerna i landet har fri tillgång inte bara till mobiltelefoner för att kunna rymma utan även droger. De lever i den mest kontrollerade miljön man kan leva och ändå har de tillgång till droger. För att vi ska få ett narkotikafritt samhälle måste alltså varje individ leva MINDRE fritt än vad våra grövsta brottslingar gör idag. Är du med nu på att detta inte kommer gå?

Om det inte går, ska man då försöka? Bör man välja en annan vision? Svaret är ja, i detta fall. Många vill höra vad alternativet till den nollvision vi har idag är och jag har en - det skadefria samhället. Så, klart.

Men åter till myten. För en inte så lång tid sen gick en programserie på UR som hette Beroendet. Du såg den förmodligen inte, men jag som intresserad av frågan tittade på några avsnitt. Den finns att betrakta på URs hemsida, Länk: ur.se Programserien var nästan nyanserad, vilket förmodligen gjorde att folk anmälde den till Radionämnden vilket jag inte vet, såklart, det är brukligt i Sverige att racka ner på nyanserad och ovinklad information om droger. Hur som helst. I ett avsnitt sitter en läkare vid namn Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset och pratar lite om beroende och om det man på engelska kallar "denial", förnekelse. Han konstaterar att ALLA som han träffat i sitt arbete med att hjälpa missbrukare och beroende personer förnekar in i det sista att de är beroende och / eller har problem. Men de har problem förstår vi.

Men, som titeln på denna artikelserie antyder, detta är en myt. Jag kan motbevisa den direkt genom att ställa en fråga till dig, käre läsare.

Dricker du alkohol?

Om du gör det kommer jag nu komma med ett påstående, håll med eller håll inte med beroende på hur du känner dig.

Jag tror du har problem med alkoholen, att du håller på att bli alkoholist.

Håller du inte med? Då förnekar du ditt problem. Då är du alkoholist. För alla som har problem förnekar nämligen detta.

Hur kändes det där?

Kan man tänka sig att personer som grips av polisen eller av någon anledning gör ett drogtest och som åker dit hamnar i en situation där de faktiskt till slut går med på att de ÄR beroende för att på så sätt slippa storebrors tjat?

Vad vi har att göra med här är den värsta formen av generalisering som finns mja, det var nog en ganska grov generalisering det... nämligen ett antagande att ett förhållande gäller omvänt, att ett kausalt samband finns. Men det gör det inte. Om alla personer på ett behandlingshem förnekar att de har problem så har det ingenting med alla de personer som inte har problem som förnekar att de har problem att göra.

Kontentan är alltså att om en person förnekar att han missbrukar och / eller är beroende så kan det alltså vara så att han faktiskt inte är det. Kom ihåg det så blir världen en bättre plats.

Nästa del kommer om en vecka om jag inte sover bort dagarna.


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 11 sep 2004 23:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: