sourze.se

Mediabilden av kändisar

Sten O Anderssons artikel om forbollsstjärnans Zlatans kända relation till svensk massmedia bör läsas av alla!

Andersson skildrar ett problem som jag och många av mina så kallade "kändis" kollegor känner väl igen. Inte nog med att vi tvingas leva med journalisterna som snokar omkring i våra liv, utan vi måste leva med att allmänheten ofta får en mycket snedvriden bild av vad vi är för personer. Gör vi någonting bra då lyfter medierna upp oss över skyarna och gör vi bort oss då sågas vi i småbitar inför läsande publik. Det finns många exempel genom åren. Björn Borg, Mona Sahlin, Gudrun Schyman, Bert Karlsson, Björn Rosengren.. listan är ändlös!

Nu vill jag inte idiotförklara läsarna därför att jag tror att de flesta ser mellan fingrarna när de läser en kvällstidning, särskilt om artikeln handlar om en kändis som Zlatan, Big Brother Linda eller Agneta Sjödin, men faktum kvarstår att vi som läsare blir enormt påverkade av det vi läser. Jag är en offentligt känd person i Sverige och jag har levt med denna kändis-media karusell i drygt 20 års tid, och jag borde fatta att det som står exempelvis om Zlatan bör för det mesta tas med en nypa salt då jag känner till hur journalisterna manipulerar, men trots detta blir till och med jag påverkad att ofta tro att det är som jag läser i pressen och ser på TV! Jag tror att det allra bästa exemplet jag kan komma på där jag blivit påverkad av media handlar om före detta LO-ordförande Stig Malm. Jag, precis som alla andra fick en bild genom media av en bufflig man som bara vill hävda sig mot kvinnor. Sen råkade jag lära känna Malm lite grand och upptäckte att det handlade om en helt annan person. En ödmjuk, trevlig och oerhört omtänksam figur vars uttalanden vänts och vridits av journalister genom åren. Robert Aschberg är ett annat exempel. Han beskrevs i början av 90 talet som en bufflig typ. Det såg man också på TV där han spelade en viss roll som bufflig programledare, men i själva verket är Robert Ascberg en oerhört lugn och ganska blygsam person privat - inte alls
som man tror! Jag har kvar i min mobiltelefon ett gammalt sms som jag för några år sedan fick från en av Sveriges mest kända politiker där texten lyder: "Billy - det som står om mig i dagens Expressen är lögn. Nu förstår jag dig! När ska gamarna skriva sanningen?"

Givetvis får vi kändisar skylla en del på oss själva. Det är ju en del av vårt jobb att synas och höras och många av oss utnyttjar medierna precis lika mycket som de utnyttjar oss, men när det blir som Sten O Andersson beskriver i sin text då blir det jobbigt och vi blir hjälpslösa då journalisterna alltid får det sista ordet. Andersson skriver om hur han tror att redaktionscheferna ger order att skriver om Zlatan oavsett om det finns någonting att skriva om. Han har rätt. Jag minns en gång när mitt eget namn "sålde tidningar" hur jag läste fåniga artiklar om mig och mina artister och mediernas påhittade skivbolagskrig mellan mig och Bert Karlsson - allt för att de inte hade någonting annat att skriva om. Någonstans i tidninsgarkivet finns ett mittuppslag ur en kvällstidning där ena sidan föreställer en bild på mig där jag pekar mot andra sidan där det finns en bild på Bert Karlsson där han pekar mot sidan med min bild. Rubrikstexten lyder "Schlagerdirektörernas Krig" och bildtexten under min bild lyder "Bert Karlsson är en grym hjärtlös figur" medan under Berts bild lyder texten "Billy Butt är en "b" figur". I själva verket har vi aldrig sagt så om varandra och bilderna togs två år innan den hänvisade artikeln. Berts bild togs när han pekade mot en ny byggnad i Sommarland och min togs när jag pekade mot Tommy Körberg som stod på en scen. Dessa bilder hade ingen som helst anknytning till artiklen som publicerades. Vidare kan jag bekräfta att Karlsson och jag alltid har varit bra kompisar och det är vi än i dag. Det märkligaste var då att några dagar innan hade Karlsson i en stor intervju utnämnt mig som en av hans tre favorita invandrare i Sverige!

Andersson har därför rätt. Redaktionscheferna ger faktiskt order till sina journalister att hitta nyheter. I och för sig ingår detta i deras jobb, och man kan knappast klandrar Johan T. Lindwall om han jagar Big Brother Linda och Fadde Darwich för att få det senaste i deras kärleksliv, men när redaktionschefer ger sin fotografer direkt order att "ta närbilder på Billy Butts krokiga näsa" eller "Sigvard Marajsins judiska ansiktesdrag" då går det för långt och detta har faktiskt hänt!

källa avhoppade journalister från Expressen under sin turbulent period på 90 talet

Zlatan lär nog stå ut med en hel del, men det finns en positiv sak i det hela. Han bor i lilla Sverige och slipper utstå samma slags mediasituation som allas vår Svennis. Stackars jäkel - honom skulle jag INTE vilja byta kläder med oavsett miljonerna!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2004 04:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: