sourze.se

Politisk mångfald –viktigast

Det ryktas om att Dagens nyheter DN myglar med sina artiklar och använder utländska reportage och nyhetsartiklar, precis som om det vore tidningens egna.

I början av augusti var jag i Ljungskile på en kurs i journalistiskt skrivande, då en kursdeltagare frågade; "hur säljer man ett reportage?". Den rutinerade kursledaren och journalisten berättade att vissa tidningar nobbar köp av reportage – trots att de är bra – men publicerar efter ett tag liknande reportage, på basis av det bifogade materialet. Detta är inget brott i juridisk bemärkelse. Min poäng: DN är inte ensamma.

Till en annan sak:
För fyra år sedan gick den socialdemokratiska morgontidningen Arbetet i konkurs. Dess utgivningsort var Malmö och spridningsområdet – Skåne. Skåningarna hade tidigare två morgontidningar, en liberal – Sydsvenska Dagbladet och en socialdemokratisk.

För den som strävar efter politisk och ideologisk mångfald i sin morgontidning, är detta något mycket positivt. Det faktum att majoriteten av morgontidningarna består av liberala ledarsidor är ett problem, om man vill nå jämvikt mellan borgerlig och socialdemokratisk opinionsbildning.

Men nu håller någonting bra på att hända: I veckans nummer av socialdemokraternas medlemstidning "Aktuellt i politiken" meddelas att Skånska Dagbladets ledarsida C, skall få konkurrens av en socialdemokratisk ledarsida. Detta är en ytterst frän konstellation av en tidning, som levererar läsaren politisk och ideologisk mångfald. Det lär i Sverige finnas två tidningar med detta utbud. Om majoriteten av landets liberala morgontidningar skaffade en konservativ, eller en vänstersocialistisk ledarsida, som konkurrerade med varandra, skulle dynamik skapas i den vanligtvis så stela politiska debatten. Det vill jag ha.

Ett annat exempel:
Under valrörelserna är det vanligt att politiker portas från lokaltidningarnas insändare – och debattsidor, med följande argument: Sidan är i första hand till för läsarna. Då och då skriver riksdagsledamöter och ordförandena för de politiska ungdomsförbunden, artiklar i Sourze utan att besvara kommentarerna.

Varför?

Jag uppfattar det som om de är för fina, för att vilja föra en dialog med gräsrötterna. Då bör de också söka sig till ett annat forum. Etablerade politiker får oftast förtur på de stora debattsidorna och kan där lättare finna partipolitiska motdebattörer; varför då inte hålla sig till dem?

Eller, varför ordnar inte lokaltidningarna insändare - och debattsidor enbart för politiska utspel där medborgaren kan föra dialoger med de folkvalda och tvärtom. Politisk-ideologisk mångfald är en av hörnstenarna i en demokrati.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 07 sep 2004 10:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: