sourze.se

Vad sker när djur gråter?

"Ingen flykting är illegal", utropar vänsteraktivisterna. Vissa flyr från det olagliga, ett bra exempel är de flesta svenska cirkusarna. Jag var närvarande vid en liten demonstration emot en cirkus.

Enligt djurskyddslagen är det olagligt att slavhålla djur på det sätt Cirkus Maximum gjorde. De hade bland annat elefanter inburade. Vilken människa som helst bör känna till att elefanter, och närliggande arter inte ska tvingas vara i ett klimat de inte är anpassade för.

Som de flesta djuraktivister vet, är det sällsynt att djurskyddslagen fungerar, och accepteras. Cirkusen använde denna lag på ett konventionellt sätt, de struntade fullständigt i den. I och med detta demonstrerade ett fyrtiotal människor i Göteborg emot detta.

Efter själva tåget, genom stadens viktigaste delar, var det manifestration utanför cirkusen, som låg på Heden. Detta borde ses som ambitiöst, för att det var inte fint väder. Det hade regnat innan, och dagens väder var resterna av gårdagen.

Snart dök det upp ett par polisbilar med poliser, som skulle se till demonstranterna. Det var fullt förståeligt att aktivisterna såg poliserna som hycklare. Det såg mer ut som poliserna ville få de demonstrerande att framstå som militanta. Därmed skulle åskådarna förakta dem skarpt, och ha en intressant historia att berätta för vännerna, någon kväll.

De demonstrerande blev arga på poliserna, som skulle skydda
de som bryter mot lagen från de "militanta veganerna". Poliserna försökte se till att demonstranterna inte skulle bryta mot lagen, när de förmodligen inte hade tanken på det. För vad gjorde dem? De gjorde polisernas jobb!

Några demonstrerande släppte åsikten om ACAB, och blev istället vän med några av dem. De ställde partiska frågor, och var vänligt ovänliga. Frågorna var primitiva, och likaså polisernas svar. Andra bekantade sig med någon annan aktivist, eventuellt träffade de någon gammal bekant, och manifestrationen började tappa stinget.

Aktivisterna fick uppmärksamhet, när de så starkt kämpade för djurens rättigheter. De krävde cirkusar utan djur, som ofrivilligt är där. De krävde att djuren skulle få släppas ut ur sina burar. De vägrade acceptera att det får vara tillåtet Djurskyddslagen gör en så liten skillnad att misshandla, och tvinga djur till att göra diverse konster. De ratade människor som såg ett nöja med cirkus.

De blev inget synligt resultat av företeelserna. Cirkus Maximum blev långt ifrån anhållna, och de demonstrerande skulle tas tillfånga, om de skulle göra någonting, som inte var långt ifrån det de redan gjorde.

Dessa aktivister hade en tanke i bakhuvudet, en föreställning. Trots en lag vid dess sida, gick det inte någon vart. Det har nog gjort aktivisterna ännu argare, och nästa gång ger en likadan demonstration eventuellt resultat.


Om författaren

Författare:
Karin Mamgren

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2004 09:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: