sourze.se
Artikelbild

Att bryta isoleringen

Mina erfarenheter av hur man tar kontakt med andra.

Efter min artikel "Att leva med Aspergers Syndrom" såg jag att det var många flera som har svårt att ta kontakt med andra. Det är inte bara jag som känner mig utanför och lite isolerad tydligen. Jag har flickvän och bor i ett höghus med många grannar. Fast de träffar jag bara när jag åker hiss och då hälsar man mest.

Eftersom mina problem är kontakt med kvinnor som jag tydligen delar med många andra män enligt kommentarerna på min artikel. Så kommer jag skriva om det och mina erfarenheter att ta kontakt med andra. Ta kontakt fungerar lika oavsett om det gäller män eller kvinnor.

Först gäller det yttre, många klagade på min klädstil, jag gick oftast i samma kläder. Sedan har jag lärt mig byta kläder emellanåt. Om man vill passa in kan det bra att tänka på klädstilen.

Vilket tankesätt man har på sin situation. Jag trodde t.ex. att andra var emot, de stängde ute mig. Jag var i många år arg på kvinnor, ville hämnas. Men till slut insåg att jag haft kontakt med några tjejer när jag var yngre, brevvänner m.fl. Dock gick det inte så bra.

Så min tankegång stämde inte riktigt. I efterhand har jag förstått att även om en del människor kommer att ha något emot mig, utan orsak egentligen så är det inget att göra åt. Å andra sidan så har jag träffat några kvinnor som jag haft rätt bra kontakt med. Jag tycker fortfarande det är svårt att förstå att andra kan tycka om mig och vill ha kontakt med mig.

Även om de flesta människor gillar prata, så är det inte så lätt att börja prata med någon man inte känner. Det är lätt att bli nervös, det är fullt normalt. Oftast går det över när man fått kontakt och samtalet är igång.

Först måste man hitta en miljö att hitta någon att prata med, kan vara på skolan, arbetet, studiecirklar, grannar, på gym m.m. Det finns många ställen att hitta nya människor på. En del människor stöter man ofta på, t.ex. åker samma buss. Där finns det möjlighet till kontakt.

Om man hittar någon man vill ha kontakt med, är det bra att ha något att inleda samtalet med först. Personligen brukar jag ställa en fråga och sedan förhoppningsvis få svar. Sedan kan man bygga på det som sägs för att fortsätta samtalet.

Det är bäst att prata om allmänna ämnen. Ex vädret brukar vara populärt.

Försöker man prata med någon och denne är helt ointresserad så är det inget att göra något åt. Då är bara att bara att försöka med någon annan person någon annan gång. Vara för påträngande är inte bra.

Det är som att köpa lotter, det är inte vinst varje gång. Samma sak när det gäller att hitta nya kompisar. Man kan få försöka ett antal gånger innan någon person man får en bra kontakt med Det är bara att tänka på det, när man blir avvisad. Då är bara att glömma bort det och gå vidare.

Hittar man en person som det går bra att prata med, om man vill man utveckla relationen, då kan man t.ex. fråga om att göra något utanför den miljö man träffas i. T.ex. gå på och fika. Det är en bra sätt, offentligt och lätt att avbryta om det inte fungerar.

Ex.. Jag träffade min flickvän sedan fem år, på arbete. Vi pratade mycket där. Till slut frågade jag henne om hon ville gå på bio, på den vägen gick det.

Vissa människor träffar man på igen som man haft kontakt med, tidigare i något sammanhang. Vill man ta upp kontakten så är det bra att ha något uttänkt att fråga, samma sak ex. gå och fika.

Självklart finns det andra som vill ta kontakt med en själv. Då är det bra om man vill tänka på det, så man inte avvisar någon av misstag.

I efterhand har jag insett att det funnits en del kvinnor som har tagit kontakt med mig, men jag förstod aldrig vad de ville, så jag svarade bara som vanligt, Ja eller Nej.

Det finns mycket mera att tänka på, men vill man ha kontakt med andra så går det. Det svåraste är första steget, men sedan brukar det gå lättare.

Alla har sitt sätt att ta kontakt med andra, men det är mitt sätt. Om det inte fungerat så bra beror det på att de tagit kontakt med hellre pratat med någon annan och att jag inte försökt tillräckligt ofta.


Om författaren

Författare:
Sören Wallsten

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2004 19:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: