sourze.se

Finalist, juni-juli

Poesi kan verkligen väcka känslor. Det finns nog ingen som kan såra mer och häftigare, än en kritiker som man inte odelat har lyckats behaga.

Det finns nog heller ingen som kan glädja mer, än en kritiker som man har lyckats att behaga. Allt är på ont och gott. Som tur är behöver vi båda delarna. Som också tur är, så skriver heller inte en och samma författare lika bra hela tiden. För om så vore, skulle vi nog bli mörkrädda. Med i beräkningen bör man kanske ha, att en kritikers röst inte är den enda eller slutgiltiga åsikten, inte en dom!

Dom flesta författare skriver ruskigt bra texter under en viss tid, sedan kan kvaliteten sjunka betänkligt under en annan period. Vår värld skiftar att leva och reagera i, så varför skulle inte våra texter gör det? Det är som ett slags skrivcykel som varje skrivande människa står under inflytande av under sitt liv. Det är bara så det är.

Alltså är det inte ett dugg underligt om man i ena veckan kan vinna exempelvis min beundran för sina alster, för att i nästa bli satt på ett snopet undantag för andra av sina alster. Dom flesta av er kommer med stor sannolikhet vara med om det, av dom som skriver regelbundet. Men vad ni än gör, låt inte mina åsikter få makt över ert skrivande. Det är inte det som är meningen.

Det är ju också så att alla blir bedömda för dom bidrag som dom deltar med för den här gången - inte för tidigare eller kommande omgångar. Och då är vi tillbaka i det här med att dom flesta av oss skriver med varierande kvalitet och att detta är helt normalt. Ingen ska behöva vara orolig, men i rättvisans namn heller inte alltför självsäker. Jag vet att flera plågas av tanken på att "ha tappat förmågan". Det kallas för skrivkramp och detta är ett gissel som vi alla råkar ut för, förr eller senare, och somliga råkar tyvärr ut för detta regelbundet och ofta. Försök se en eventuell svacka som tillfälle till andhämtning. En god sprinter springer inte lika snabbt hur lång sträcka som helst! Det behövs vila, ny näring och det behövs också ständig träning. Man blir aldrig "klar" som vare sig sprinter eller författare.

Så: gott mod, alla ni otroligt duktiga diktare, jag skulle inte vilja vara utan läsupplevelsen av någon av er. Ni är allihop potentiella föreslagna finalister nominerade och slutlig "segrare" av det här årets poesiskola. Låt ingen, absolut ingen, få er att tro motsatsen!

Nu är det då åter dags för min uppgift i att utse en finalist, den här gången för juni- juli månad. Det är om möjligt ännu svårare, än själva nomineringsuppdraget. För i den här delen handlar det om att utse vem av dessa särskilt uppskattade som ska kvalificera sig till själva finalen, det vill säga: vara en av dem som "gör upp om titeln" som ensam vinnare av det här årets poesiskola.

Vilka finalister har vi hittills? Det är:
- Tina Fallgren
- Margarethe Osju.

Vem som blir den tredje finalisten i år ska avgöras bland dem som har blivit nominerade under juni och juli. Dessa nominerade är:
- Stefan Persson
- Karina Martinsson
- Xerxes Wennerstjerna
- Sandra Lundgren
- Johan Åkesson

Som jag tidigare sagt kommer jag här inte att uppehålla mig vid några utlåtanden kring vederbörandes dikter, då jag vid varje nomineringstillfälle redan har ägnat stor del åt just detta. Motiveringen till mitt val av finalist finns alltså att läsa om i dennes nomineringstext. Jag går alltså rakt på sak.

Finalist för juni - juli månad är:

- Xerxes Wennerstjerna

Grattis, min skrivande vän, till ett oerhört gott skrivarbete! Lycka till i fortsättningen. Till er andra vill jag säga att jag innerligen hoppas på att återse er i helt nya texter och med nya tag.

Lev väl!
Om författaren

Författare:
Isabella Mendrix

Om artikeln

Publicerad: 02 aug 2004 09:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: