sourze.se

"Det är ju coolt att skjuta en snut"

"Det finns inget större än att råna en bank och bli rik. Tänk att få skjuta en snut samtidigt. Fy fan va coolt."

I förorten är det svårt att förstå all medieuppmärksamhet kring fångbrytet från Hall. Daniel är en av hjältarna för många kids härute, en hjälte som står för motstånd mot "snutsvinen och samhället".

Mopederna gasar snabbt förbi den tomma skollokalen. Ljudet av de uppenbart trimmade krossmopederna är vinande i det så efterlängtade solskenet. Framför mig har jag rad efter rad av gråa betonghus, ett klassiskt miljonbygge som idag är hem för några tusen människor i förorten. Vilken stad jag är i, vilken förort området finns i är inte relevant, för det är attityden bland ungarna här som är det fascinerande och intressanta.

Attityden att en kille som Daniel "Fucked For Life" Maiorana är ett föredöme av den värsta typen för hundratals, säkert tusentals ungdomar som balanserar på gränsen till ett liv utanför lagens ramar. Då jag inte är i Maioranas hem i Botkyrka är han inte ett känt ansikte och ett känt namn här, men ryktet att en ganster, en "G" för tredje gången brytit sig ur en högsäkerhetsanstalt imponerar på kidsen på gatan.

- Om Botkyrkas G:s klarar att komma ut trots långa straff så lär alla G:s här kunna göra det med. Vad har vi då att vara rädda för när det värsta som snuten kan göra mot en går att fixa så lätt?
Frågan kommer från en äldre kille som står bakåtlutad mot sin röda sportbil vid den lokala kiosken. Han snackar med sina polare som alla stirrar på löpsedeln med budskapet om de fyra grova brottslingarnas flykt från Hall.

Ungarna som tävlar med sina crossmoppar är inte mer än i 15-16 årsåldern och där märker man snabbt att respekten och idolskapet för de värsta ganstrarna är enormt. Jag frågar om inte det är skrämmande att de värsta mördarna i landet är på fri fot, bland annat en polismördare.
- Fan det är ju tvärcoolt att fixa en snut. Tänk dig att ha that notch on your belt, säger en rakad kille som stannat med sin stora gula cross. Hans tatuering på nacken ACAB är ett bevis på hans inställning till polismakten.

Här ser man polisen i alla lägen som en yttre fiende, en värre fiende än de konkurrerande gängen ens är.

- Aaa fan, tror du inte man vart kung då eller, fucking ha dödat snutar och grejer, kolla då är man ju värsta kung till och med om de låser in dig, skrattar en kille som till utseendet påminner om komikern Ali G.
- Och därifrån kan man ju alltid fly, ey? Säger hans lillebror.

Jag befinner mig ett stenkast hemifrån, men bland de ungar och äldre främst från den fattigare delen av arbetarklassen som ser snabb rikedom som en utväg från en förutbestämd situation av fattigdom och svårigheter.

När Tony Olsson och Daniel Maiorana flyr från Hall är det inte fångvårdens och polisens resurser och metoder som bör diskuteras. Det är varför samhället passivt låter generation efter generation av nya unga gangsterwannabees växa fram i klassklyftornas förorter?

Agerar vi inte aktivt och satsar med kraft mot dessa i många fall medvetet bortglömda områden så räcker det att en av alla dessa killar, tar sina ord till handling för att vi ska få se mardrömsliknande resultat.

Ord som säger att det är coolt att skjuta en snut.


Om författaren

Författare:
Markus Hankins

Om artikeln

Publicerad: 30 jul 2004 22:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: