sourze.se

Hushållsarbete, sista delen

Den fjärde veckans hushållsarbete är det sista för säsongen.

Margot satt redan böjd över sin tårtkartong när solen gick upp. Från började hade den varit helt tom, men nu var den nästan fullmöblerad. Den computorizda kontrollpanelen satt på plats, bredvid den två kvadratmeter breda utbyggnaden med öppningsbara luckor. Ingvars idé var nu konstruerad och klar i en kartongprototyp. Nöjd med sin insats sträckte Margot händerna rakt upp i luften för att upptäcka att solen redan stod högt på himlen. Småleende beundrade hon de små Tupperware-mojängerna och det vackra vardagsporslinet som stod uppradat i de lucklösa köksskåpen i kartongen. Varför öda tid med att öppna och stänga luckor när porslinet i alla fall är vackert och funktionellt? Den rosa tillbringaren i plast lyste som en färggrann klick mitt emot den rostfria diskätande öppningen i arrangemanget.
Det fanns en tid då Margot också trott att om bara man hade en diskmaskin, så skulle alla problem vara lösta. Men ack, inte ens detta hade räckt till när familjen växte. Frågan om hushållsarbetets vara eller ickevara, var och förblev helt enkelt en kvinnosaksfråga. Ingen karl hade väl någonsin på allvar engagerat sig i hushållsarbetets inre kärnproblematik. Ja, om man inte räknar in typen Ingvar förstås. Han med alla fiffiga lösningar, men som ändå inte riktigt hade fått grepp om det hela. Margot hade förstås vissa somrar provat med engångsartiklar, andra säsonger hade hon provat med bara vackert porslin som kunde älskas oavsett om det var rent eller smutsigt, för att alltid komma fram till samma slutsats; disk är disk!

Ärendet kändes återkommande och problematiken tycktes nu livslång. Bara när hon räknade upp för sig själv alla de utländska orter som hon besökt, höll sig problematiken på armslängds avstånd. Att bo på hotell och komma-ifrån-varianten alltså. Praktisk, men väldigt dyr. Beslutsamt och målinriktat bestämde sig Margot för att helt enkelt låta Luther sköta hushållsarbetet under resten av veckan. Själv skulle hon använda mopeden och resa bort från det hela ett tag. Visserligen muttrade Luther en del, men framåt middag på tredje dagen var de båda överens att Margots ide var den bästa lösningen. Utanför grinden tutade Margot med den entoniga signalen från en orange Stanly modell 67 och med högerhanden vinkande hon baklänges. Redan innan hon kom ur sikte för Luther körde hon släppstyre. Hon var helt förvissad om att hushållsarbetet skulle vara kvar närhelst hon återvände, så därför satsade hon på att göra årets sista semesterdagar till ett äventyr. Damen på fotot ovanför diskbänken såg faktiskt för en gång skull ut att le och Luther återgick till sitt krypin under rosenbusken.

Varför engagera sig i hushållsarbete när det finns så mycket annat man kan göra?


Om författaren

Författare:
Gun Lundberg

Om artikeln

Publicerad: 27 jul 2004 15:58

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: